Alla höll tyst om Sjöbergs hemlighet

Spelet bakom boken – inte ens familjen fick veta

I två år har Patrik Sjöberg jobbat med sin bok.

Men först i onsdags avslöjade han sin tränares övergrepp.

– Det har varit extremt hyschigt, säger medförfattaren Markus Lutteman.

På en fest i Strömstad 2009 sa Christian Skaar Thomassen till Patrik Sjöberg: ”Viljo var pedofil. Visste du inte det?”

Då hade han ingen aning om att Sjöberg också var ett offer för tränaren Viljo Nousiainen.

Men han sådde ett frö hos höjdhoppsstjärnan.

– Det tog flera diskussioner och samtal innan jag kunde erkänna att jag hade varit med om samma sak, sa Patrik Sjöberg i gårdagens tidning.

En papperskopia

Han tog kontakt med flera förlag – men berättade inte vad han ville att huvudämnet skulle vara. Norstedts ville ändå göra en bok med honom och föreslog ett samarbete med journalisten och författaren Markus Lutteman.

Därefter började det riktiga arbetet – under stort hemlighetsmakeri.

– Norstedts har bara haft en papperskopia av boken som man har varit tvungen att signera när man lånat den, säger Markus Lutteman till Resumé.

”En liten grupp”

Till en början var det bara tre personer på förlaget som kände till Patrik Sjöbergs mörka hemlighet. Med tiden fick fler veta.

– Men vi har hela tiden varit en väldigt liten grupp och vår säljkår har exempelvis bara känt till att det finns en allvarlig kärna i boken, säger förläggaren Per Faustino, som själv fick veta om övergreppen först vid andra samtalet med Sjöberg, till Dagens Media.

Flera medier kände till att en bok om Patrik Sjöberg var på gång. De tryckte på och ville veta innehållet – men utan framgång.

– Tidningarna har försökt luska ut hemligheten och varit på pr-avdelningen men vi lyckades faktiskt hålla det hemligt, säger Per Faustino.

Strategin var planerad.

– När vi kommit halvvägs med boken tog jag beslutet att jag inte ville blanda in någon, sa Patrik Sjöberg i gårdagens Aftonbladet.

Inte ens anhöriga fick veta något. Sjöbergs mamma fick besked om sin ex-pojkväns läggning och beteende mot sonen först när boken var klar.

Och inte förrän i onsdags berättade Patrik Sjöberg för sin fru om Viljo och huvudämnet i boken. En vecka tidigare hade han berättat samma sak för sin tioåriga dotter.

Även bland friidrottsvännerna låg locket på.

Trestegshopparen Christian Olsson fick veta om övergreppen mot Christian Skaar Thomassen redan 2009. Men bara dagarna innan boken släpptes berättade han om handlingen för sina chockade föräldrar.

Tregaro också utsatt

Inte ens barndomsvännen Yannick Tregaro – som själv är ett offer – kände till alla detaljer i boken förrän i tisdags.

– Det kan jag känna är lite orättvist, att jag inte fått veta det tidigare, säger han till expressen.se.

Tregaro valde därefter att berätta att även han har utsatts för Viljo Nousiainen. Nu är den tunga hemligheten ute – och ser redan ut att bli en bästsäljare.

– Boken kommer att lansera sig själv, säger Markus Lutteman till Resumé.

Publisert: