Kvinna lämnade in påse med dött barn

NYHETER

Kvinnan kom till Helsingborgs lasarett.

Med sig hade hon en pappkasse med ett dött barn i.

– Vi vet inte vad som hänt, säger Göran Hassel, informationsansvarig vid polisen i nordvästra Skåne.

Det var i fredags som kvinnan kom in till Helsingborgs lasarett tillsammans med en väninna. Hon lämnade in en pappkasse till sjukhuspersonalen – som visade sig innehålla ett dött barn.

Enligt Helsingborgs Dagblad berättade kvinnan att hon inte känt till att hon varit gravid. Hon uppgav att hon fött barnet hemma samma dag, och att barnet verkade dött redan vid födseln.

Hon kontaktade vänninan som följde med henne till lasarettet.

Lasarettet: "Högsta sekretess"

Eftersom flera frågetecken kring händelsen finns, vände sig sjukhuset till polisen, som upprättade en en anmälan om misstänkt vållande till annans död.

– Vi kan inte alls uttala oss i nuläget. Det är ett polisärende och vi har högsta sekretess, säger Annki Josefsson, kommunikationschef, Helsingborgs lasarett.

Polisen har genomfört teknisk undersökning av kvinnans hem, där hon uppgett att hon födde barnet.

– Man får utreda vad som hänt. Någonting kan ha gått snett i havandeskapet. Hur stort eller litet barnet var eller hur det kom ut känner vi inte till, säger Göran Hassel.

Enligt honom befann sig kvinnan i chock och kunde inte höras av polisen i direkt anslutning till händelsen.

Undersöks av rättsläkare

Barnet ska nu obduceras av rättsläkare.

– Det är en annorlunda historia. Man får ta det lite lugn. Det händer då och då att kvinnor förlorar foster. Det låter som att barnet har kommit ut, och det har inte väntat.

Polisen utgår dock från att det är en tragisk händelse som inte innebär något brott.

– Det troliga är att det inte är något konstigt med den här historien, mer än att den har hänt. Men det måste utredas eftersom det är ett dödsfall som sker utanför lasarettet, säger Göran Hassel.