Nyheter

Världens ledare hyllar hans fall

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Fredrik Reinfeldt: Det är världshistoria

Barack Obama, president, USA:

– Den här dagen tillhör det libyska folket. Tyranniet är nu över. Nu har den libyska befolkningen ett ansvar att bilda en stabil demokrati och skapa en stabil regering och att genomföra ett fritt val. Vi uppmanar Libyens nya styre att respektera mänskliga rättigheter och införa demokrati.
 

David Cameron, premiärminister, Storbritannien:

– I dag är en dag att minnas för alla Gaddafis offer. Folket i Libyen i dag har en ännu större chans efter ­dagens händelser att bygga sig en stark och demokratisk framtid.
 

Ban Ki-Moon, generalsekreterare, FN:

– Gaddafis död innebär en historisk övergång för Libyen. Det här är inte en tid för hämnd utan en tid när alla libyer måste hålla samman.

Jan Eliasson, före detta utrikesminister:

– När han nu försvinner, försvinner den rädsla som skapat nästan som en kramp i landet. Gaddafi försökte bevisa för världen att han kunde stoppa demokrativågen med våld och det misslyckades. Det är viktigt när nu demokrativågen rullar över världen att visa att våld inte lönar sig. Samtidigt kan jag aldrig vara glad när någon dödas, det hade varit bäst om han fångats levande och kunnat föras till domstol.

Carl Bildt, utrikesminister:

– Vi har i kväll nåtts av nyheten att Muammar Gaddafi är död. Därmed är en lång tid av maktfullkomlighet och förtryck av det libyska folket över. Vi hade dock hellre sett att Muammar Gaddafi hade gripits levande för att kunna ställas inför rätta.
 

David Cameron, premiärminister, Storbritannien:

– I dag är en dag att minnas för alla Gaddafis offer. Folket i Libyen i dag har en ännu större chans efter ­dagens händelser att bygga sig en stark och demokratisk framtid.

Anders Fogh Rasmussen, generalsekreterare, Nato:

– Libyen kan stryka ett streck över ett långt och mörkt kapitel i sin historia, och vända blad. Nu kan människorna i Libyen äntligen ­bestämma över sin egen framtid.

Fredrik Reinfeldt, statsminister:

– Det är världshistoria. Vi ska komma ihåg att Gaddafi nyligen stod redo att begå en massaker på Benghazis befolkning. Det är en seger för det libyska folket och alla svenska kvinnor och män som deltagit i insatsen. Det är en del av en ny arabvärld.
 

William Hague, utrikesminister, Storbritannien:

– Gaddafi gjorde Libyen liktydigt med våld och kvävd frihet. Nu kommer libyerna att bli kända för mod och uthållighet på sin väg mot frihet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: