Experten: Så höjer du värdet på din bostad

Mäklarnas bästa tips

Bygga balkong, renovera köket eller måla om?

Att göra om din bostad innan försäljning kan vara en lönsam affär.

Nu ger experterna dig de bästa tipsen.

– Det som skapar störst intresse bland köparna är ett nytt badrum eller kök, säger Claudia Wörman, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Att sälja sin bostad är för många den största affären i livet. Och det finns knep för att höja värdet på objektet. Att renovera din lägenhet eller villa kan nämligen öka intresset väsentligt bland köparna.

– Om huset har ett fint kök eller badrum blir fler intresserade. Många tycker det är bökigt att göra om själv. De flesta vill ha en nyrenoverad och fräsch bostad, säger Claudia Wörman på Mäklarsamfundet.

”Dyrt och jobbigt”

Men hon varnar för att investera för mycket pengar i renoveringen.

– Man behöver inte sätta tänderna i en totalrenovering, det kan både bli dyrt och jobbigt,  köparen vill oftast ändå sätta sin egen prägel på bostaden.  Lagom är bäst, säger Wörman.

Erik Olsson, vd och grundare för mäklarfirman med samma namn, är inte lika övertygad om att en renovering av köket eller badrummet skapar störst intresse.

– Kök och badrum är naturligtvis saker som påverkar värdet väldigt mycket. Men om man bara tänker ekonomi och hur mycket pengar man lägger in och får tillbaka är det inte alltid säkert att värdet ökar bara för du renoverar köket, säger han.

”Ökar värdet med 300 000 kronor”

Han tror att en säkrare investering är att bygga balkong.

– Det är ett väldigt konkret tips och brukar kosta runt 150 000 kronor. Om den ligger i sydvästläge brukar man kunna säga att det sker en värdestigning på 15 procent, säger Olsson.

– Om du har en lägenhet som är värd två miljoner ökar värdet med 300 000 kronor.

Finns det några budgettips om man inte har tillräckligt med pengar?

– I sådana fall skulle jag jobba mycket med vad de absolut flesta gillar. Det handlar om slipning av golv, men även väggar och tak. Jobba med ljusa färger. Lister, dörrar och dörrkarmar tar mycket tid men ger bostaden en helt annan känsla.

”Högre kvadratmeterpris”

Men det är inte alltid man får sin bostad såld till rätt pris – trots renoveringar. Då finns det knep för att höja värdet. Erik Olsson förklarar:

– Säg att du har en tvåa på 90 kvadratmeter. Om du istället förädlar den så att det blir en trea på nittio kvadrat blir målgruppen större. Då är det också lättare att få ett högre kvadratmeterpris.

Kolla, här hittar du billigaste hantverkarna i din stad för:

Köksrenovering

Badrum

Golvslipning

Jonas Blomquist/Minimedia

Publisert:

Ämnen i artikeln