Nyheter

”KU-anmälan kommer”

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Både Reinfeldt och Littorin riskerar granskas av KU: Uppenbart olämpligt agerande som minister

POLISEN UNDERSÖKER MATERIALET  Före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin och statsminister Fredrik Reinfeldt kan komma att granskas av konstitutionsutskottet på grund av Littorins sexkontakter på nätet. Littorin riskerar även att utredas av polisen som nu granskar Aftonbladets material. För att en granskning ska kunna inledas krävs det en anmälan från en riksdagsledamot. ”Jag utgår ifrån att det kommer att lämnas in en KU-anmälan på det här”, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (V).
POLISEN UNDERSÖKER MATERIALET Före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin och statsminister Fredrik Reinfeldt kan komma att granskas av konstitutionsutskottet på grund av Littorins sexkontakter på nätet. Littorin riskerar även att utredas av polisen som nu granskar Aftonbladets material. För att en granskning ska kunna inledas krävs det en anmälan från en riksdagsledamot. ”Jag utgår ifrån att det kommer att lämnas in en KU-anmälan på det här”, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (V).

Sven Otto Littorins sexkontakter kan få flera rättsliga efterspel.

Hans mejl till en barnprostituerad förekommer i det material som polisen nu tittar på.

Samtidigt riskerar både statsministern och Littorin att granskas av riksdagens konstitutionsutskott.

– Det är ett uppenbart olämpligt agerande som minister, säger KU-ordföranden Peter Eriksson (MP).

Dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) utsatte både sig själv och regeringen för omfattande risker genom sin jakt på sex på nätet. Regeringen anser att frågan är utagerad eftersom han har avgått. Men det hindrar inte att konstitutionsutskottet granskar frågan.

Flera möjliga utredningar

Ordföranden Peter Eriksson har tagit del av Aftonbladets artiklar och öppnar nu för en granskning av Sven Otto Littorin – och hur Fredrik Reinfeldt i egenskap av regeringschef hanterat ärendet.

– Frågan i sin helhet kan leda till en granskning i KU. Centralt är då om Littorin i sin tjänstutövning gjort något som han inte borde. Man kan också tänkas utreda om en minister utsätter sig för risken att bli utpressad eller bedriver verksamhet som kan rubba förtroendet för honom, säger Peter Eriksson.

En av de frågor som då kan komma att granskas är statsminister Fredrik Reinfeldts beslut att hemlighålla Sven Otto Littorins ip-adresser med hänvisning till rikets säkerhet.

Reinfeldt undertecknade

Aftonbladet begärde redan i oktober i fjol att få ta del av Littorins ip-adresser och vilka tider han varit uppkopplad mot servrarna. Uppgifterna kunde ha varit ett jämförelsematerial för att vidare granska omfattningen av sexkontakterna.

Men Reinfeldt avslog Aftonbladets begäran den 27 januari i år i ett beslut han själv undertecknat. Enligt Reinfeldt utgjorde uppgifterna en risk för rikets säkerhet trots att Littorin avgått. Beslutet går inte att överklaga men KU kan med sina särskilda befogenheter begära in även hemligstämplade handlingar.

För att en granskning ska kunna inledas krävs att minst en riksdagsledamot anmäler ärendet till KU. Peter Eriksson är övertygad om att det kommer ske.

En som kan tänka sig att anmäla är riksdagsledamoten Josefin Brink (V) som nu ska ta upp ärendet med sina partikamrater.

– Jag utgår ifrån att det kommer lämnas in en KU-anmälan på det här.

– Det handlar helt enkelt om det talades sanning i samband med att han avgick. Vad visste egentligen statsministern och vad sa han?

Erbjuder sex med barn

Samtidigt granskade i går Rikskriminalen det material som Aftonbladet lämnat över gällande en av Littorins nätkontakter, ”Ida”. Bakom smeknamnet döljer sig en person som av allt att döma sysslar med barnsexhandel.

I mejl till flera män talas det om möjligheterna att få fram barn för sex. Även Ida tycks ha sålt sex och hennes mejlkonto innehåller en stor mängd barnpornografi. Enligt Idas profil på en sajt är hon själv en tonåring, född 1994.

”Ida, 2 500 per tjej på 15 och 3 000 per tjej på 13–14 Du får alla pengar som blir över efter att de fått betalt. Vita o latinos är helt ok men inga feta brudar utan smala. puss”, skriver en person som hon har mycket kontakt med.

Sven Otto Littorin kontaktade ”Ida” från sin hemliga mejladress dangerzone2010 den 28 juni, nio dagar innan han avgick.

”Hej snygging”, skrev han bland annat.

Det är oklart om Littorin känt till Idas ålder när han kontaktade henne, inget som Aftonbladet hittat tyder på att han förstått vilken verksamhet som låg bakom identiteten ”Ida” på nätet.

De lär aldrig ha träffats för när Ida svarar på natten den 10 juli har Littorin redan avgått och e-postkontot är avregistrerat.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: