Väder

Superåskan slår till över Sverige

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

SMHI varnar för nya oväder: Det kan bli ett rekordår

Efter de senaste dygnens intensiva åskoväder över södra Sverige varnar nu SMHI för vad som kan bli den värsta åsksommaren någonsin.

Enbart under juni kom fler kraftiga blixtar än vad som vanligtvis kommer under ett helt år. Och nu börjar årets intensivaste ovädersperiod.

– Vi är på god väg mot ett rekordår, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Ett vanligt år registreras 170 000 kraftiga blixtar över Sverige. Men i år lär det bli betydligt fler. Enbart under juni registrerade SMHI 122 000 blixtar – det är mer än dubbelt så många som den tidigare rekordnoteringen från 2002.

– Den senaste månaden har vi haft ganska fuktigt nere vid marken samtidigt som vi haft kall luft högre upp. Det är gynnsamma förhållanden för att bilda höga moln som kan ge åska, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Vad beror det här på?

– Det är bara en enda månad så det går inte att dra några långtgående slutsatser. Jag skulle nog säga att det handlar om tillfälligheter.

Juli och augusti är vanligtvis årets mest åskdrabbade månader. Men det är fortfarande för tidigt att säga om trenden håller i sig och den intensiva åsksommaren fortsätter.

Ovanligt lång front

Åskovädren som drabbat södra Sverige de senaste dygnen har varit så kallad värmeåska. Det är snabbt övergående oväder som inträffar på sommareftermiddagar och brukar vara över på 15–20 minuter.

De intensiva åskoväder som drabbade i stort sett hela Sverige den 6–12 juni orsakades i stället av en ovanligt lång front där kall luft mötte varm. Luftmassorna låg kvar över landet i flera dagar med ihållande åskoväder om följd.

Supercell i Örebro

På bara några få dagar – 6 till 12 juni – registrerades 114 000 kraftiga blixtnedslag. Värst var det den 7 juni, med 41 000 blixtar. Bland annat drabbades Örebro av en så kallad supercell, ett gigantiskt åskmoln som producerade blixtar i flera timmar.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI