Får livstid för dubbelmordet

I dag föll hovrättens dom mot Martina Kveldstad, 33,

Martina Kveldstad, 33, ströp sin mamma och sin väninna och försökte få det att se ut som självmord.

Hon var nära att lyckas med bluffen.

Men i dag fick hon livstid i hovrätten för dubbelmordet.

– Hon var ganska samlad när hon fick beskedet, säger Kveldstads advokat Olof Larsson.

Två dagar innan jul förra året hittades en kvinnlig 53-årig bekant till Martina Kveldstad, 33, strypt i sin dusch i sitt hem i Värnamo.

Runt sin hals hade hon en blå elsladd och rättsläkaren trodde först att det hela var självförvållat.

Såg likheter

Men när Kveldstads 57-åriga mamma två månader senare och 200 meter bort hittades död på liknande sätt, men med två plastpåsar över huvudet och ett hundkoppel runt halsen på ett sätt som fick polisen att genast misstänka mord, började man se likheter mellan de två fallen. Man gjorde då en ny obduktion av väninnan som visade att även hon blivit bragd om livet.

Misstankarna riktades snart mot Martina Kveldstad och enligt polisen dödade den 33-åriga kvinnan sin mamma och väninna för att komma åt deras sömntabletter.

Kveldstad missbrukade droger, något hennes mamma starkt ogillade och de hade bråkat om det flera gånger. Mamman hade till och med polisanmält dottern för att ha stulit en påse medicin av henne.

Kveldstads mamma hade tillgång till starka tabletter på laglig väg, så hade även den 53-åriga väninnan. Ett solklart motiv enligt åklagaren.

Inte sjuk

Men när fallet togs upp i Jönköpings tingsrätt i somras ogillades åtalet.

I dag klockan elva föll domen i Göta hovrätt dit den friande domen överklagades. En oenig hovrätt ändrar tingsrättens dom helt och dömer Kveldstad till livstids fängelse.

Hovrätten anser att likheterna mellan de båda fallen är uppenbara. Martina Kveldstad har båda gångerna försökt att få morden att se ut som självmord. i det första fallet höll hon nära på att lyckas men när hon i februari gav sig på sin mamma krävdes mycket våld och scenen som mötte poliserna visade tydligt att ett brott begåtts.

Kveldstad har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, där det konstaterats att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning så inget hinder för fängelse förelåg.

Ska överklaga

Hovrätten anser att inget annat straff än livstids fängelse är aktuellt.

Kveldstads advokat Olof Larsson säger att hans klient inte blev förvånad när hon tog emot beskedet eftersom hon suttit häktad sedan i oktober.

– Så hon anade detta. Hon var samlad, säger Larsson.

De planerar nu att överklaga domen till Högsta Domstolen.

Publisert: