Mystisk kolsvart planet upptäckt

avLouise Lundström

Absorberar allt solljus

Foto: David A. Aguilar (CfA)

Forskare har gjort en fascinerande upptäckt. En planet som är lika stor som Jupiter men som knappt reflekterar något solljus. Det är den mörkaste planet forskare någonsin sett.

Planeten, som kallas TrES-2b och ligger 750 ljusår bort i riktning mot stjärnbilden Draken, hittades av rymdsonden Kepler som tidigare har hittat över 1 200 andra möjliga planeter.

Men planeten TrES-2b beskrivs av astronomer som ett speciellt häpnadsväckande fynd.

– Det är löjligt hur mörk den här planeten är, hur främmande den är i jämförelse med allt annat som vi har i vårt solsystem, säger David Kipping, forskare i astronomi vid Harvard-Smithsonians center för Astrofysik till SPACE.com.

Mörkaste planeten

Kipping beskriver planeten som mörkare än den svartaste kolbit eller mörk akrylfärg. Han menar att det är förbluffande hur en så stor planet kan absorbera solljuset som den träffas av. 

Enligt Space.com har forskare kommit fram till att TrES-2b reflekterar mindre än 1 procent av solljuset. Det gör den mörkare än alla planeter och månar som ännu har hittats i galaxen.

Moln gör Jupiter randig

TrES-2b må vara lika stor som Jupiter, men den senare har molnslöjor som gör att människan uppfattar planeten som randig och som hjälper till att reflektera solljuset. Den reflekterar mer än en tredjedel av allt ljus som träffar den.

TrES-2b saknar ljusreflekterande moln men David Spiegel, forskare vid Princetons universitet, säger till Space.com att planeten ändå inte är helt becksvart.

– Den är så varm att den utsöndrar ett svagt rött sken, lite som ett glödande kol eller plattorna på en elspis, säger han.