”Jag har svårt att berätta”

Ola Lindholm i rätten – står fast vid att han inte medvetet tagit kokain

Ola Lindholm på plats i rätten i dag.
Ola Lindholm på plats i rätten i dag.

Ola Lindholm, 40, ställdes i morse inför rätta för ringa narkotikabrott.

Han har en förklaring till varför han testade positivt för kokain, men vill inte berätta den.

– Det sitter folk i rätten som har uppgift att exploatera mitt liv. Nu vill jag försvara mitt privatliv, säger Ola Lindholm.

I morse hölls rättegången mot Ola Lindholm, 40, som har åtalats misstänkt för ringa narkotikabrott.

Klädd i mörk tröja och blå skjorta hälsade han artigt på rättens ledamöter och såg lugnt på det stora pressuppbåd som fyllde åhörarläktaren i sal 16 i Solna tingsrätt.

Med egna ord fick han chansen att berätta hur han ställer sig till anklagelserna.

– Under de 13 år jag har jobbat med barn har jag inte kunnat gå utanför dörren utan att möta barn som vill kramas eller ha en autograf. Det innebär att jag inte kan gå ut påverkad. Så jag skulle alltså åkt till Råsunda, ett polisövervakat ställe, påverkad av kokain, medvetet påverkad dessutom, satt mig på en läktare strikt övervakad av polis? För mig är det helt absurt, säger han.

"Är oskyldig"

Ola Lindholm håller fast vid sin oskuld. Han bestrider inte provens riktighet men förnekar att han medvetet skulle ha tagit kokain.

– I dag vet jag vad som hänt men omständigheterna gör att det blir svårt att berätta det. För här i lokalen sitter folk som har som uppgift att exploatera mitt privatliv och jag kan inte ta det. Jag vet i dag och har vetat hela tiden att jag är oskyldig till att ha gjort det här, men jag har bara en sak kvar att försvara och det är mitt privatliv. Och det tänker jag försvara till varje pris.

Han vill inte svara på åklagarens frågor om hur han skulle fått i sig drogerna. Han säger att det inte är medvetet och hänvisar till sitt privatliv.

– Jag önskar att du respekterar det.

Stopp på match

Vid 15.30-tiden, söndagen den 10 april, stoppades barnprogramledaren Ola Lindholm av polis utanför Råsunda i samband med en fotbollsmatch.

Strax innan matchen var slut fick polisen höra på radion att gruppchefen ville att de skulle kontrollera en person med röd keps och grön jacka som hade suttit på läktaren.

– Vi letade efter tecken. Kontrollen är som ett samtal. Vi talade med honom och försökte iaktta. Jag såg att han var muntorr och hade glansiga ögon, typiska tecken vi försöker titta efter, sa en av polismännen som gjorde ingripandet mot Lindholm när han vittnade i rätten.

Polismännen tyckte att Lindholm visade tecken på narkotikapåverkan och bad honom att lämna ett urinprov. De såg även att Ola instinktivt var nere med sin hand i myntfickan.

Urinprovet skickades vidare till Rättsmedicinalverket som visade nedbrytningsprodukter efter kokain, bensoylekgonin.

"Han ljuger"

Åklagaren menar att det inte finns någon förklaring till hur programledaren fått i sig narkotikan.

– Man kan inte lita på det han sagt tidigare. Han vill inte tala om vad som hänt. När han säger att han inte känt sig påverkad ljög han. Han ska dömas för ringa narkotikabrott. Straffet för det är dagsböter.

Advokaten säger att skälet till att Ola Lindholm inte berättat allt är enkel.

– För att det förekommer en polisläcka. Det var stora rubriker varje dag. Ola litade inte på polisen.

Han vet vad han och Ola tror har hänt men säger att han inte kan berätta

det.

– Om han nu till exempel inmundigat en dryck, ett vanligt sätt att ta kokain eller amfetamin, som inte var avsedd för sig själv, kan det vara ett sätt. Det kan även vara ett spratt eller någon som vill jävlas.

Om en vecka, klockan 11.00 avkunnas domen

Publisert: