Höga förr – högre nu

avErik Nises

Allt från knark till EU – så lika tänker MP:s nya språkrör

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

KARLSTAD. Båda har knarkat och ingen kan tänka sig att regera med M.

Miljöpartiets nya språkrör skiljer sig bara åt när det gäller monarkin.

Foto: Foto: LARS HEDELIN
GRÖNA LEDARE Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes i går till Miljöpartiets nya språkrör på partiets kongress i Karlstad.

Klockan tio över fyra i går skrällde det inte precis

i kongresshallen i Karlstad. Ombuden gick på valberedningens linje och röstade fram Gustav Fridolin och Åsa Romson till Miljöpartiets nya språkrör. Redan på jublet i salen kunde man sluta sig till att de valts med stor majoritet.

Gustav Fridolin fick 277 röster eller 94,9 procents stöd. Åsa Romsson fick 68,5 procent.

Valtersson kan ge sig

Rysaren i valet till kvinnligt språkrör, som vissa förutspått, blev det inget med. Tvåan Mikaela Valtersson fick 59 röster mot Romsons 200.

– Det känns jätteskönt att ha ett tydligt mandat, sa Åsa Romson efteråt.

Mikaela Valtersson har tidigare sagt att hon överväger att sluta sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson för MP om hon inte lyckas bli språkrör. Efter valet i går sa hon att hon kommer att ”tänka över sommaren”.

Yngste partiledaren

Gustav Fridolin som gick med i Miljöpartiet som 11-åring, och bibehållit något av en underbarnstämpel genom hela sin kometkarriär, sa så här i sitt tacktal:

– Det känns som att stå med en biljett till en stad man ännu inte besökt.

I går blev han med sina 28 år Sveriges yngste partiledare för ett riksdagsparti. Maria Wetterstrand var visserligen också 28 när hon valdes 2002, men hon var längre in på sitt tjugonionde.