Nyheter

Nej, nu tar jag hälg...

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Älgen missade tåget – tvingades älga iväg

Älgen stod och väntade på perrongen på Kungsbacka station.

De är som vi.

Klättrar i träd, blir berusade – och väntar på tåget.

De senaste veckorna, mitt under pågående älgjakt, har vi sett flera exempel på älgar som beter sig synnerligen (o)vanligt.

Ibland vill man bara dra, lämna hetsen och alla stressmoment i livet bakom sig.

Tillvaron för Sveriges älgar är som stressigast nu på hösten. Älgjakten i norra Sverige startar den första måndagen i september, och Zlatan och Sveriges andra jägare ger sig nu ut i klorofyllen för att skjuta sitt eget exemplar av skogens konung.

För att fly den bistra vardagen tar vissa älgar då sin tillflykt till spriten – som älgkon i Särö som blev berusad på jästa äpplen förra veckan. Men alla är inte lika dramatiska. Den här älgtjuren fångades på bild när den, av allt att döma, stod och väntade på tåget i Kungsbacka.

”Väntade på tåget”

– Den stod riktigt nära, kanske fyra, fem meter bort, så folk ropade att jag skulle akta mig. Den hade ju små horn också, så det var tur att den inte gick till attack, säger Patrik Dofs, 31, från Falun, som tog bilden vid elvatiden i förmiddags.

Men någon tågfärd blev det aldrig för älgen.

– Man kan säga att den väntade på tåget, men var otålig, säger Patrik Dofs.

Kanske hade älgtjuren, liksom många andra svenskar, fått nog av att vänta på tåg som aldrig kommer.

I stället sprang den över spåret och försökte ta sig över stängslet till höger i bild. När den misslyckades med detta älgade den i väg längs spåret.

Festade på jästa äpplen

De senaste veckorna har älgar varit inblandade i flera spektakulära händelser:

I Särö, även det i Kungsbacka, blev en älgko berusad på jästa äpplen i en villaträdgård. Sedan fastnade den i ett träd, som räddningstjänsten var tvungna att fälla för att älgen skulle kunna komma loss.

I Storebro snodde en älg en gungställning från en villaträdgård.

I norska Varingskollen attackerades en 39-årig norsk kvinna under ett motionslopp.

Är älgar extra stressade under älgjakten på hösten?

– Nej, det tror jag inte alls. Berusade på äpplen har de blivit i alla tider, och det råkar ju vara på hösten, men det har inget med älgjakten att göra, säger Erik Andersson, ägarbetare och forskningsingenjör vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Däremot kan älgarnas märkliga beteende härledas till brunsten, som även den infaller på hösten.

– Brunsten är en lång process som innebär stora hormonomställningar. Speciellt älgtjurar blir revirhävdande och macho, vilket i sin tur gör dem väldigt lättstörda och lättirriterade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: