Nyheter

Förgrep sig på minst 13 småflickor

Av: 

Anders Munck

NYHETER

34-årig man åtalas för övergrepp i Stockholmsförorter

Den 34-årige mannen åtalas för att ha förgripit sig på 13 unga flickor.

Många av övergreppen filmades.

Flera av flickorna tvingades till oralsex efter att han fäst en ögonbindel kring deras huvuden.

Mannen, som är irakisk medborgare, ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Flickorna är mycket unga - alla är mellan åtta och elva år gamla.

Övergreppen har skett i Stockholmsförorter: Hökarängen, Spånga, Rågsved, Farsta, och ett fall i Uppsala. Brotten begicks mellan 2006 och 2010.

"Mycket grova brott"

De flesta av övergreppen är grova och flera är fullbordade våldtäkter. Ett tiotal fall rubriceras som grova våldtäkter, grova sexuella övergrepp och andra är sexuella ofredanden.

– Det är mycket grova brott som sätter djupa sår hos barn som vi vet tar lång tid att bearbeta. Flera av de målsägande har varit utsatta vid upprepade tillfällen och under lång tid, säger Elisabeth Massi Fritz, som är målsägarbiträde åt två av flickorna.

Polisen hittade videoband i mannes bostad på vilka många av övergreppen fanns inspelande. Men åtalet omfattar många fler sexuella brott som inte finns på band.

Vann deras förtroende

Enligt Massi Fritz medger mannen också att han har begått övergrepp mot fler flickor, utöver de 13 som finns med i åtalet. Fyra av flickorna i åtalet är dessutom okända.

Flickorna kände inte varandra. Mannen vann deras förtroende genom att låtsas vara kompis med dem, enligt Massi Fritz. Därefter har många av våldtäkterna och övergreppen skett i närheten av flickornas bostäder.

– Brotten har begåtts på platser där de ska känna trygghet. Och det finns mycket som talar för planerande. Han har sett barnen, bevakat och dokumenterat dem, och utnyttjat deras försvarslösa ställning, säger hon.

Avslöjades av tonårspojkar

Utredningen har varit omfattande och tagit lång tid. 34-åringen greps i somras sedan polisen larmats till en lekpark i Farsta.

– Det var två tonårskillar som såg honom söka kontakt med småflickor och sade till varandra att det där är nog den där pedofilen. De bestämde att om han fortfarande var kvar när de kom tillbaka efter att ha ätit pizza så skulle de ringa polisen, säger Manne Jönsson, kriminalkommissarie och chef för grova brott i på polisen Söderort till TT.

34-åringen nekade först till brotten, men har erkänt allteftersom bevisningen presenterats för honom. Han är nu intagen på Rättspsykiska kliniken i Huddinge där han genomgår en rättspsykiatrisk undersökning.

Rättegången inleds inom två veckor.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: