Marcus, 21, direktsände sitt självmord på nätet

Uppdaterad 2011-06-08 | Publicerad 2011-06-07

Systern Jorinda: Förbjud hetsning och våga prata om självmord

Tog sitt liv. "Marcus var en otroligt kärleksfull människa och brydde sig om alla. Vi kunde inte hindra honom när han hade bestämt sig", säger Jorinda Jannes, 24, om sin lillebrors uppmärksammade självmord. Hon sörjer sin bror – och välkomnar insatser mot psykisk ohälsa bland unga.

Marcus Jannes, 21, planerade självmordet i detalj.

Klockan 13.13 skrev han på nätet: ”Alright, let´s do it”.

Flera Flashbackbesökare larmade polisen – andra hetsade honom att ta sitt liv framför webbkameran.

Jorinda Jannes, 24, hoppas att hennes lillebrors uppmärksammade självmord som direktsändes på nätet och föregicks av diskussioner på flera sociala medier ska bli en vändpunkt.

Jorinda: Inte okej

Föreningen Psykisk hälsa vill kriminalisera näthets, något som Jorinda Jannes välkomnar. Hon är dock inte säker på att det hade ändrat Marcus öde.

– Det är inte okej med hetsning. Det skulle vara fint om det som ändå hänt leder till förändring och kan rädda andra.

När Marcus var 18 år fick han diagnosen asperger och högfungerande autism. Han hade gått hos en psykolog i fyra år för att få stöd och han pratade med familjen om sina toppar och dalar.

Lade upp självmordstråd

Marcus hade mått dåligt länge när han i oktober förra året bestämde sig.

Klockan 11.51 startade Marcus en tråd på nätforumet Flashback. "Har bestämt mig nu för att ta livet av mig", skrev han. Marcus hade också riggat en webbkamera och via länken från Flashback följde hundratals hans självmord i realtid.

– Det var några som försökte förhindra det, några var likgiltiga och några som hetsade. De skrev: ”Jag ska till jobbet så kan du göra det snart!”

Han skickade avskedsbrev

Marcus Jannes tog livet av sig  klockan 13.13. Han skickade ut ett avskedsbrev till vännerna på Facebook minuter innan. Han hade planerat allt så att ingen kunde stoppa honom.

– Jag försökte ringa honom men fick inte tag i honom. Då åkte jag dit och knackade på men ingen öppnade. Det var hög musik på i lägenheten. Jag ringde polisen, som redan var i Järna på vår gamla adress eftersom någon hade larmat. När polisen bröt upp dörren var jag med men då var han redan död, berättar Jorinda.

Kränks av skämtfilmer

För familjen innebar självmordet inte slutet på en mardröm. Kopior av Marcus direktsändning ligger kvar ute på Youtube och då och då brusar det upp nya klipp. Det har även gjorts skämtfilmer med musik, berättar Jorinda Jannes.

– Det är svårt att kräva att hela internet ska bevakas men när det kommer till Flashback och Youtube borde man ha mer koll.

Polisen lade ner Jorinda Jannes polisanmälan om förtal av avliden.

– Det är självklart kränkande för oss att det finns skämtfilmer och att vi i familjen sägs ha godkänt det. Det har vi inte gjort.