Pappan: Han kom i fel gäng

avJosefin Berglund

Den mördade 22-åringens far berättar om dödshoten

1 av 3
HEDRAD AV VÄNNERNA Kompisar till den avlidne 22-åringen besökte i går kväll brottsplatsen för att lämna en blomma framför buskaget där han sköts ihjäl i lördags.

ÅKERSBERGA. Pappan till den mördade 22-åringen sörjer sin son.

– Han sa att han skulle gå ut, sedan dess har jag inte hört något ...

Samtidigt fortsätter jakten efter mördarna.

Sent i går kväll hade polisen ännu inte gripit någon misstänkt för skottlossningen, som ägde rum på öppen gatan mitt i villaidyllen i Åkersberga i förrgår kväll.

Tre personer besköts av två män som kom körande på en svart moped. En av dem, en 22-årig man, dog omedelbart efter att ha blivit träffad i bröstet. En 17-årig pojke skadades allvarligt och vårdas på Karolinska universitetssjukhuset i respirator efter att ha blivit träffad av ett skott i magen. En 21-årig man skottskadades i axeln.

Den avlidne mannens pappa tog emot dödsbeskedet sent på natten efter skottlossningen.

– Vi mår inte så bra. Jag är fortfarande i chocktillstånd, säger han till Aftonbladet.

Senast han träffade sin son var i fredags, dagen innan dödsskotten.

– Han sa att han skulle gå ut, sedan dess har jag inte hört något ...

”Snäll i hjärtat”

Den döde 22-åringen är känd av polisen och dömd för brottslighet, bland annat rån, grov misshandel och brott mot knivlagen. Även de två andra skadade är kända av polisen sedan tidigare.

Pappan till 22-åringen visste om sin sons kriminella liv och att han umgicks med ”olämpliga vänner”.

– Men jag är chockad ändå. Jag tyckte att jag kände honom.

– För mig var han ju en god person. Han var snäll i själen och hjärtat. Han har studerat på gymnasiet och hade ett jobb. Han ville komma någonstans, men hamnade i fel gäng.

Enligt sin pappa har 22-åringen haft dödshot mot sig. Han berättar om en incident som ägde rum förra året då två okända män åkte hem till pappan och hans nya familj för att söka upp 22-åringen.

– Det har varit jobbigt. Jag ville att han skulle komma bort från Stockholm och sina olämpliga vänner, säger pappan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar skottdramat om en knarkuppgörelse mellan två rivaliserande gäng.

Kollar gamla händelser

Länskriminalen har kopplats in i utredningen och man undersöker nu om Åkersbergaskotten kan ha något samband med skottlossningar i Täby, Vallentuna och Hägernäs som ägt rum det senaste året.

– Vi arbetar brett just nu och kollar upp gängtillhörigheter och den här typen av gamla händelser, säger Anders Olsson, informationsansvarig vid polisen i Roslagen.

Tekniker har säkrat spår vid brottsplatsen och polisen har utan framgång sökt efter vapen och den moped som gärningsmännen färdades på. Flera husrannsakningar har utförts, bland annat hos en 21-årig man med kopplingar till Original Gangsters ungdomsgrupp 15.7. Polisen kan inte kommentera om det finns några kopplingar mellan mordet i Åkersberga och yrkeskriminella gäng.