Svartenbrandt gripen för rån

Tre personer ska ha gripits i Hagfors, misstänkta för rånet mot Swedbank i Säter.

Enligt Värmlandspolisen är en av de gripna Lars-Inge Svartenbrandt, 63.

Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Ferm som han numera heter, greps tillsammans med ytterligare en person på torsdagsmorgonen i en bil på riksväg 62 vid Råda nära Hagfors. Enligt polisen gick gripandet lugnt till.

– En tredje person greps på en annan plats i Hagfors, uppger Stefan Dangardt som är informationschef vid polisen i Dalarna för Aftonbladet.

Genomför husrannsakan

Gripandet skedde strax före klockan sex på torsdagsmorgonen. Det är oklart om det fanns vapen eller byte i bilen som de två åkte i.

– Husrannsakan genomförs, säger Bjarne Andersson, vakthavande på polisen i Värmland.

Han tror att att de gripna förs över till polisen i Dalarna för fortsatt utredning. Man kommer under dagen förhöra de tre gripna personerna.

Ingripandet mot bilen skedde efter bearbetande av tips via polisen i Dalarna.

K-pistar

Rånet inträffade vid Swedbanks kontor på Vasagatan 6 i Säter klockan kvart över tolv i går. De två rånarna var beväpnade med k-pistar och var maskerade. Polisens teori var igår att en tredje medhjälpare väntade utanför dörren.

Rånarna fick med sig en mindre summa kontanter.

Tidigare brott

Lars-Inge Svartenbrandt har kallats Sveriges farligaste man. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.

Några av de senaste domarna gällde bland annat skottlossning mot poliser i Linköping sommaren 1999 och ett rån mot Systembolaget i Söderhamn 2003 då en person togs som gisslan.

I januari i år åtalades han återigen, misstänkt för försök till grov stöld alternativt grovt hemfridsbrott, narkotikabrott och knivinnehav.

Publisert: