Hotet: Nya miljonböter

Grundare  Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde Kolmisoppi är männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay.
NYHETER

Två av piraterna bakom fildelningssajten Pirate Bay hotas av nya miljonböter om sajten inte stängs.

Stockholms tingsrätt hotar dem med vardera 500 000 kronor i böter om inte Pirate Bay släcks, enligt P 3 Nyheter.

"Den svenska rätten beordrar människor som bor utanför landet att inte vara inblandade i något som de inte är inblandade i", kommenterar Peter Sunde, en av de tidigare dömda piraterna, på sin mikroblogg.

Svartholm Warg, Neij och Sunde har tidigare förklarat att de inte äger Pirate Bay längre och att de inte är inblandade i verksamheten längre.

– Varken Fredrik eller Gottfrid bor i Sverige och Pirate Bay finns inte i Sverige. Därmed borde inte tingsrätten blanda sig i den här saken. De har inte jurisdiktion för att göra det, säger Peter Sunde till TT.

– Dessutom är varken Fredrik eller Gottfrid involverade i det här. Och hur ska rätten kunna bevisa att någon av dem faktiskt gör någonting? Så det blir ett ganska tunt hot rakt ut i luften.

– Det här påminner om de amerikanska strategiska stämningar som kapitalstarka bolag använder för att få folk tysta, ungefär som Dole har gjort med Bananasfilmen.

TT