Vänsterns valmanifest - kopia på Piratpartiets

Falkvinge: Jätteroligt att våra idéer sprider sig

Vänsterpartiet kapar Piratpartiet.

I det nya valmanifestet är flera av punkterna slående lika Piratpartiets.

– Jag tycker det är jätteroligt att våra idéer sprider sig, säger Rick Falkvinge.

I helgen antogs Vänsterpartiets förslag till valplattform som i maj nästa år ska behandlas av partikongressen.

Ett av avsnitten i (V)s nya manifest heter "Rätten att få vara privat" och punkterna där är nästan identiska med Piratpartiets partipolitik.

"Frihetsrörelse för personlig integritet"

Vänsterpartiet vill bland annat riva upp FRA-lagen och Ipred-lagen, något Piratpartiet också vill. (V) tycker att det blivit alldeles för stor hysteri kring fildelning och vill bygga upp digitala bibliotek för film och musik. De ger även stort utrymme åt frågan om den privata sfären och att begränsa statens rätt till insyn. "Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet. Den måste vändas...) Det behövs en frihetsrörelse för personlig integritet," skriver de.

Rick Falkvinge, Piratpartiets ledare, tycker det låter som att Vänsterpartiet använder deras språk rakt av.

– Men jag tycker det är jätteroligt att våra idéer sprider sig och att fler partier tar sig an de här frågorna, det är det vi velat från början.

Är du rädd att (V) ska sno några av era väljare nu?

– För oss är det inte ett självändamål att sitta i regeringen. Ju mer folk pratar om frågorna, ju mer sprids idéerna, och det är snarare det vi vill. Från början ville inte politikerna ta i de här frågorna, att nu flera partier gör det är väldigt bra, säger Falkvinge.

Behövs ni fortfarande då?

– Vänsterpartiet har kommit långt vad gäller informationsteknik men det behövs ett parti som prioriterar frågan, precis som Miljöpartiet gör med miljöfrågor.

"Mycket går i Piratpartiets linje"

På Vänsterpartiet förstår man att paralleller till Piratpartiet kan dras.

– Vi har inte medvetet försökt kopiera eller stjäla frågan. Men om man ser tillbaka har vi kämpat hårt och länge med integritetsfrågor och mycket av det arbete vi gjort i till exempel EU går i Piratpartiets linje, säger Josefin Morge, pressekreterare för partisekreteraren.

Kan ni få över några väljare från Piratpartiet nu?

– Det vet inte vi. Vårt mål är att vänsterpartister ska känna sig hemma hos oss, men vi har mer att erbjuda än det många normalt sätt ser. Vi känner att vi har en folklig politik.

Valmanifesten:

Publisert: