Annika Östberg och brotten

Foto: Lake County Sheriffs Office
Offren Joe Torres rånades och sköts till döds vid sin bil. Polisen Richard Helbush stannade för att hjälpa paret med en punktering, men blev mördad.
Foto: Niclas Hammarström
Bakom stängslet Annika i fängelset i USA, där hon bland annat arbetade som sekreterare åt fängelsets kökschef.
NYHETER

1972 – Donald Mckay knivhuggs till döds i Annikas lägenhet. Annikas dåvarande pojkvän, Chris Greenfield, ansågs ha utfört dådet men frikändes på grund av han handlat i självförsvar. Två år senare kontaktar Annika polisen och erkänner att det var hon som dödade Mckay. Hon döms till villkorlig dom i fem år för dråp. I efterhand uppger hon att hon var oskyldig och erkände brottet för att hjälpa Greenfield som satt fängslad för andra brott.

1973 – Annika döms för stöld, narkotikabrott och langning av alkohol till minderåriga.

1981 – Joe Torre, restaurangägare i Stockton, brukade köpa stulet kött av Annika. Annika och pojkvännen William ”Bob” Cox stämmer möte med honom 30 april. Något kött har de inte med sig den här gången, i stället skjuts Torre till döds och paret stjäl hans plånbok. Paret flyr, men Annika vill först säga farväl till sin son. På väg till sonen kör de vilse och får punktering på Highway 29 mellan Clearlake och Lakeport. Polismannen Richard Helbush ska avsluta sitt pass och är på väg tillbaka till stationen, han stannar till för att hjälpa paret men skjuts till döds med fyra skott natten till den 2 maj. Cox hänger sig i häktet innan rättegången. Annika döms 1983 för mord till fängelse i 25 år till livstid.

Annika Östberg Deasy

Föds 1954 i Stockholm. Växer upp i Hässelby, föräldrarna skiljer sig när hon är fyra. Mamman gifter sig senare med en amerikan och elva år gammal flyttar Annika till Kalifornien. Hon trivs inte och relationen med styvfadern fungerar inte heller. Som 12-åring placeras hon på ungdomsvårdsskola. 13 år gammal rymme hon till San Francisco där hon börjar med droger och försörjer sig under en tid som prostituerad. 1969 får hon en son, Sven, som senare kör ihjäl sig när han är 15. Gifter sig senare med lastbilschauffören Brian Deasy och tar hans efternamn.

I fängelset har Annika bland annat arbetat som sekreterare till fängelsets kökschef, med hundar och med att rehabilitera drogmissbrukare. Hon ansöker flera gånger om att hennes straff ska tidsbestämmas eller att hon ska flyttas över till svenskt fängelse. Senast i höstas då begäran avslogs. Varje gång har Richard Helbushs anhöriga arbetat hårt för att Annika ska fortsätta sitta fängslad i USA utan något tidsbestämtstraff.

– Du bör dö här i fängelset, jag hatar dig, sa exempelvis dottern Dana Mcavoy vid ett tillfälle.

Medierna

I efterhand har mediebevakningen av Annika Östberg Deasy fått kritik. Leif GW Persson, professor i kriminologi, är en av dem som uttalat sig.

– Hon är en väldigt tung brottsling. Det har medierna passerat med mycket lätt hand. Jag antar att det beror på att man bestämt sig för att hon ska tas loss, då blir det för knepigt med en korrekt beskrivning, sa han till TT.

Överföringen

I början på april kommer plötsligt nyheten. ”Annika Östberg är på väg hem”. Den 8 april överförs hon till kvinnofängelset Hinseberg norr om Örebro. Något tidsbegränsat straff har hon ännu inte fått.