"Jag kollar aldrig tillsatserna"

Publicerad:
Uppdaterad:

Livsmedelsprofessorn Marie-Louise Danielsson-Tham chattade med läsarna

Vi ber om ursäkt för att frågorna syns två gånger.

Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Hej, nu är jag här för att svara på era frågor.
Mats säger: Vilka E-tillsatser är "kosmetika" eller rent av skadliga att äta.
Mats säger: Vilka E-tillsatser är "kosmetika" eller rent av skadliga att äta.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det finns inga som är skadliga. Kosmetika beror på vad du menar, färgtillsatserna kanske några betraktar på kosmetiska, det är de som börjar på E100 och går till E180.
Richard säger: Hallå Marie-Louise! Jag har en fråga angående aspartam. Aspartam finns ju som säkert alla redan vet i nästan alla läskedrycker och har E-numret 951. När aspartam bryts ner i kroppen bildas metanol eller med annat namn träsprit och då undrar jag om man kan dricka så pass mycket läsk att man kan bli blind eller få skador på synen? Det sägs också att aspartam kan orsaka nervskador i hjärna och ge cancer. Stämmer några av de här påstående eller är det riskfritt att dricka en burk Coca Cola Zero/light per dag?
Richard säger: Hallå Marie-Louise! Jag har en fråga angående aspartam. Aspartam finns ju som säkert alla redan vet i nästan alla läskedrycker och har E-numret 951. När aspartam bryts ner i kroppen bildas metanol eller med annat namn träsprit och då undrar jag om man kan dricka så pass mycket läsk att man kan bli blind eller få skador på synen? Det sägs också att aspartam kan orsaka nervskador i hjärna och ge cancer. Stämmer några av de här påstående eller är det riskfritt att dricka en burk Coca Cola Zero/light per dag?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Om du inte har fenylketonuri så är det riskfritt att till och med dricka två Cola Zero per dag. Det är sant att det bryts ner och bildar metanol, dock är mängderna mycket mindre än om du dricker juice gjord på frukt. Övrigt som du säger har jag inte hört talas om.
Erica säger: Vad anser du vara bäst. Att äta saker där det faktiskt står att det innehåller "socker" eller köra på varor utan socker men som istället ofta har tillsatser som man knappt kan uttala namnet på?
Erica säger: Vad anser du vara bäst. Att äta saker där det faktiskt står att det innehåller "socker" eller köra på varor utan socker men som istället ofta har tillsatser som man knappt kan uttala namnet på?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Om du är frisk ska du äta livsmedel sötat med vanligt socker. Om du har diabetes eller vill undvika socker av annat skäl ska du välja ett sötningsmedel.
Andrea säger: Finns det några tillsatser som verkar hämmande på ägglossning? (dvs något man bör undvika om man planerar graviditet)
Andrea säger: Finns det några tillsatser som verkar hämmande på ägglossning? (dvs något man bör undvika om man planerar graviditet)
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Inte som jag känner till.
Hanna säger: Hejsan, vilket E-ämne ska man helst undvika?
Hanna säger: Hejsan, vilket E-ämne ska man helst undvika?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det avgör du själv. Om du är allergisk, undvik azofärgämnen.
chottie säger: Hej, hur kan det komma sig att man har E621 i så mycket mat. Detta är natriumglutamat och vi har ialla fall kunnat konstatera att den kan trigga migrän och huvudvärk. Det finns dom gånger som detta är gömt i betekningen "kryddor". Kan man inte göra så att just dessa nummer E621-629 borde deklareras?
chottie säger: Hej, hur kan det komma sig att man har E621 i så mycket mat. Detta är natriumglutamat och vi har ialla fall kunnat konstatera att den kan trigga migrän och huvudvärk. Det finns dom gånger som detta är gömt i betekningen "kryddor". Kan man inte göra så att just dessa nummer E621-629 borde deklareras?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Natriumglutamat anser vissa förstärker smaken. Personligen tycker jag att de försämrar smaken. Gästextrakt som inte är en tillsats innehåller också glutaminsyra. Redan överkänsliga människor kan reagera på natriumglutamat.
Ulrica säger: Hej, vissa kosttilskott marknadsförs genom att påpeka att de inehåller naturliga vitaminer och att andra är syntetiska, finsn det skillnader i det färdiga ämnet?
Ulrica säger: Hej, vissa kosttilskott marknadsförs genom att påpeka att de inehåller naturliga vitaminer och att andra är syntetiska, finsn det skillnader i det färdiga ämnet?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Medicinskt sätt är det ingen skillnad, det vill säga alla är lika nyttiga.
Marim säger: Vad är det för skillnad mellan råvaror och tillsatser? T.ex. verkar natriumklorid vara en råvara och kaliumklorid en tillsats. Trots att båda ämnena vanligtvis är blandade i det bordssalt man köper i butiken.
Marim säger: Vad är det för skillnad mellan råvaror och tillsatser? T.ex. verkar natriumklorid vara en råvara och kaliumklorid en tillsats. Trots att båda ämnena vanligtvis är blandade i det bordssalt man köper i butiken.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Natriumklorid är vanligt koksalt och betraktas som naturlig del i livsmedel, det vill säga ingen tillsats. I mineralsalter har man bytt ut en del av koksalten mot kaliumklorid. Därför är kaliumklorid en tillsats eftersom man inte använder det naturligt i matlagningen.
reino säger: Finns det risk att industrin använder tillsatser för att maten ska se godare ut och smaka bättre, fast råvarorna i maten i själva verket är dåliga.
reino säger: Finns det risk att industrin använder tillsatser för att maten ska se godare ut och smaka bättre, fast råvarorna i maten i själva verket är dåliga.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Dåliga råvaror kan inte kamouflera med tillsatser. Däremot om kött ersätts med billigare innehåll i billiga korvar kan man behöva ersätta köttsmaken med något annat.
Karin Olsson säger: Vad är det för skillnad/likhet mellan smakförstärkare och ktyddor ?
Karin Olsson säger: Vad är det för skillnad/likhet mellan smakförstärkare och ktyddor ?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Kryddor har olika egensmak, peppar är starkt, örtkryddor är aromatiska. Smakförstärkare ska förstärka livsmedlets grundsmak, men jag tycker bara de smakar unket.
Johan säger: Hur hälsosamt är egentligen glutamat? Ingen verkar riktigt kunna ge ett rakt svar på den frågan.
Johan säger: Hur hälsosamt är egentligen glutamat? Ingen verkar riktigt kunna ge ett rakt svar på den frågan.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Är man redan överkänslig mot något kan man få överhetsreaktioner av glutamat.
Varför druvsocker i mycket av charkvaror och annat? säger:
Varför druvsocker i mycket av charkvaror och annat? säger:
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: När man saltar in något brukar man också tillsätta lite socker för att bryta den salta smaken. Druvsocker ger rundare smak på många charkvaror.
KOCKEN säger: hejsan vad e din synvinkel på e-ämenen inom matlagning,behöver vi dom över huvud taget ,jaf tycker att dome helt onödiga , vf fördröjahallbarheten och tvångs mata folk med sånt ?
KOCKEN säger: hejsan vad e din synvinkel på e-ämenen inom matlagning,behöver vi dom över huvud taget ,jaf tycker att dome helt onödiga , vf fördröjahallbarheten och tvångs mata folk med sånt ?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Vissa e-nummer använder du själv också, tex bakpulver eller ättika. Med andra ord, vissa är nödvändiga, vissa behövs i bland, vissa är onödiga.
anna säger: Väljer du mat med eller utan tillsatser?
anna säger: Väljer du mat med eller utan tillsatser?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Jag kollar aldrig tillsatserna. Det viktiga för mig är att maten smakar gott.
Emelie säger: Hej! Jag är skeptisk till att äta alla dessa tillsatser. Är det verkligen nödvändigt att ha så mycket tillsatser i den mat vi äter? Man klarade ju sig bra innan man började med detta..
Emelie säger: Hej! Jag är skeptisk till att äta alla dessa tillsatser. Är det verkligen nödvändigt att ha så mycket tillsatser i den mat vi äter? Man klarade ju sig bra innan man började med detta..
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Tillsatser har funnit väldigt länge. Redan Kajsa Warg, på 1700-talet, använde ämnen som i dag klassas som tillsatser. En del tillsatser kan tas bort, och det är precis vad livsmedelsindustrin gör i dag, och andra måste vara kvar.
Matilda säger: Hej. Så du påstår att det är fullt naturligt att tillsätta E250 för att ge köttet en attraktiv rosa färg? Hur stor är egentligen risken att köttet botulinum-förgiftas? Jag skulle vilja påstå att den risken inte skulle vara särkskilt stor om man har tillgång till närproducerat kött i stället för att importera från t.ex. Brasilien. Och närproducerat, ekologiskt kött behöver inga tramsiga tillsatser för att få fin färg! Har jag fel? Jag äter hellre riktigt, god mat utan tillsatser (Äkta vara!) än mat som är fullproppad med ämnen som jag inte ens kan uttala!
Matilda säger: Hej. Så du påstår att det är fullt naturligt att tillsätta E250 för att ge köttet en attraktiv rosa färg? Hur stor är egentligen risken att köttet botulinum-förgiftas? Jag skulle vilja påstå att den risken inte skulle vara särkskilt stor om man har tillgång till närproducerat kött i stället för att importera från t.ex. Brasilien. Och närproducerat, ekologiskt kött behöver inga tramsiga tillsatser för att få fin färg! Har jag fel? Jag äter hellre riktigt, god mat utan tillsatser (Äkta vara!) än mat som är fullproppad med ämnen som jag inte ens kan uttala!
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Ja, du har fel. Alla djur, oavsett hur de är uppfödda har sporer till botulinum-bakterien i tarminnehållet. Vid slakten blir det alltid lite avföringsföroening på köttet. Allt rått kött kan därför ha botulinum-sporer på sig.
Jonathan säger: Vad är egentligen aspartam för någoting?
Jonathan säger: Vad är egentligen aspartam för någoting?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det är syntetiskt sötningsmedel som är framställt av två olika aminosyror. Gå in på livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se och läs mer.
marie säger: Hur ser det egentligen ut med lagstiftningen mot smakförstärkare? I manga länder är de redan förbjudna.Varför ligger vi efter i denna fråga och varför finns det knappt nån debatt om detta? När jag tagit upp detta på dagis blir jag nästan idiotförklarad då ingen vet vad jag pratar om eller vad dessa kan medföra.
marie säger: Hur ser det egentligen ut med lagstiftningen mot smakförstärkare? I manga länder är de redan förbjudna.Varför ligger vi efter i denna fråga och varför finns det knappt nån debatt om detta? När jag tagit upp detta på dagis blir jag nästan idiotförklarad då ingen vet vad jag pratar om eller vad dessa kan medföra.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: I alla länder som är med i EU är smaktillsatserna som innehåller glutaminsyra. Personligen föredrar jag livsmedlens egensmak.
Moderator säger: Tiden rinner i väg, nu tar vi en sista fråga.
orvarkorvar säger: Varför säger alla "experter" olika för?
orvarkorvar säger: Varför säger alla "experter" olika för?
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Det beror på vem du frågor, hur kunnig den så kallade experten är. Gå gärna in och läs korrekt information på livsmedelsverkets hemsida www.slv.se.
Marie-Louise Danielsson-Tham säger: Tack alla läsare för alla frågor. Jag uppmanar alla som veta mer om tillsatser att gå in på livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se.

Publicerad: