Norska polisen: Majlo måste dö

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska Monia Johansson har kämpat för sin hunds liv i ett halvår.

Men norska polisen ger inte upp.

Majlo ska avlivas – till varje pris.

gillar husse Hunden Majlo ligger och tittar på lillhusse Kasper.
Foto: PRIVAT
gillar husse Hunden Majlo ligger och tittar på lillhusse Kasper.

Amstaffhunden har redan blivit en internationell djurrättsangelägenhet.

En Facebook-grupp med namnet ”Rädda Amstaffen Majlo” har 26 052 medlemmar, och bloggare i både Sverige och Norge har protesterat vilt mot avlivandet av hunden.

Det var för två och ett halvt år sedan som Monia och maken Daniel bestämde sig för att utöka familjen med amstaffvalpen Majlo. I samma veva beslöt sig paret för att lämna Eksjö och starta företag i norska Klæbu. Att hundrasen amstaff är olaglig i Norge visste de inte.

– Han är fin, lugn och ordentlig. Vi har åkt fram och tillbaka över gränsen med Majlo hur många gånger som helst. Det har aldrig varit några problem och ingen har sagt något. Han är jättebra med barn och älskar vår lille son, säger Monia Johansson.

Men den 23 februari knackade polisen på dörren. Monias svärmor var ensam hemma med hunden.

Hämtade hunden

– Svärmor förstår inte norska, hon pratar bara svenska och öppnade såklart för polisen. De viftade med ett papper och tog Majlo med sig, säger Monia Johansson.

Dokumentet förklarade att hunden var olaglig och att den skulle avlivas inom två veckor. Och sedan dess har det varit en enda lång kamp för paret. De anlitade en advokat för att slåss mot polisen och i somras trodde de att Majlo skulle få leva, när tingsrätten upphävde polisens beslut om avlivning.

Men polisen vägrar att släppa hunden fri, trots att Monia och maken har erbjudit sig att direkt ta ut Majlo ur landet. Nu har polisen överklagat beslutet till nästa instans, Frostating lagmannsrett.

– Det känns tungt idag. Man tycker att de borde lägga energi och pengar på annat än en hund, säger Monia Johansson till norska tidningen Nettavisen.

Internationellt engagemang

Nu har Majlos öde även väckt uppmärksamhet utanför Norden. Kanadensiska djurrättsorganisationen CVFAF uppmananr nu till en brevskrivarkampanj, där alla ska protestera till Norges justitieminister Knut Storberget.

– Skäms på er, hälsar organisationen till polisen, via tidningen Nettavisen.

Parterna ska mötas i rätten för överklagan den 8 december. Fram tills dess befinner sig Majlo på en kennel, på hemlig ort.

Publicerad: