16-åring ska segla ensam runt jorden

avLinda Hjertén

NYHETER

Jessica Watson ger sig av i sin rosa båt

1 av 3 | Foto: GETTY

Jessica Watson, 16, har en plan.

Med sin klarrosa båt tänker hon bli den yngsta att segla ensam runt jorden.

I dag började hennes resa.

– Jag tror att hela Australien är nervösa för Jessicas skull. Jag vet att jag är det, säger Australiens vice premiärminister Julia Gillard.

Först lite siffror:

Jessica Watson är 16 år.

Hennes rosa segelbåt, "Ella's Pink Lady", är 10 meter lång.

Resan hon gett sig ut på är 38 000 kilometer och ska ta henne från Sydney, runt jorden, och tillbaka igen.

Under dryga åtta månader – eller 240 dagar – kommer Jessica Watson att vara helt ensam ombord på sin båt.

Jessica Watson kommer, om hon fullföljer resan, att bli den yngsta att ha seglat ensam runt jorden.

Erfaren seglare

Att en 16-åring ska ge sig ut på en sådan potentiellt farlig resa har startat en debatt i Australien om det överhuvudtaget borde vara tillåtet, skriver AP. Australiska myndigheter fick stöd av kända seglare som alla tyckte att 16-åringen skulle ge upp sina våghalsiga planer. Debatten fick mer fyr när Watson i sin båt för en månad sedan kolliderade med ett lastfartyg.

Men Watson själv och hennes familj menar att hon är en erfaren och duktig seglare . Och även om tonårsflickan kommer att vara helt själv på båten kommer hon ha ständig kontakt med ett hjälpteam via radio, mail och en blogg.

För att Jessica Watson ska kunna slå det rekord som just nu hålls av Jesse Martin krävs det att hon klarar hela resan runt jorden utan att någonsin ta emot hjälp från någon annan. Går båten sönder måste hon själv reparera den och under de åtta månader hon är borta får hon inte ta ombord mer material eller mat utöver det än hon med sig när hon startade.

Kommer blogga från havet

När Jessica i morse gav sig av från hamnen i Sydney vinkade hundratals människor av henne. Watson själv ville inte säga något till den väntande pressen. Hon tog sin sista dusch på land, den sista på många månader, och gav sig av i det blåsiga och regniga vädret.

Några timmar senare skrev Jessicas mamma en första rapport på dotterns blogg där de som är intresserade kommer att kunna följa hela äventyret.

– Jag förstår att ni är många som vill veta hur det går för Jessica men just nu är hon lite för upptagen för att skriva själv. Avresan gick bra och på Jessica och familjens vägnar vill jag tacka alla som kom till hamnen i morse och vinkade av henne, skriver mamman i bloggen.