Stilrent retro i medeltidsmiljö

Publicerad:
Uppdaterad:

En 50-tals 3:a innanför Visbys murar

1 av 15
– Balkongen är den verkliga pärlan här, säger Kristina, det här är vårt extra sommarrum och trots att den är liten kan vi sitta fyra personer kring det lilla fällbordet och äta.

Innanför murarna i Visby bor Kristina med sonen Ludde och hunden Totte.

Omgivet av idel gamla och vackra hus, många med anor från medel-tiden, ter sig denna femtiotalsskapelse med nio lägenheter som en uppstickare med sin rappade fasad och enkla former.

Den ljusa hörntrean är sparsamt inredd och bjuder på mycket ljus tack vare fönster i tre väderstreck.

Här finns Kristinas second hand- och containerfynd och så några kära ärvda klenoder.

– Jag har inte behov av så mycket prylar, det ska finnas en form parad med funktion. Min lägenhet är inte så stor och här ska jag både jag och Ludde kunna socialisera och vara skapande med våra respektive sysslor.

I den ljusa entrén med sina fina gabondörrar finns en kapphängare från Ikea, som fungerar lite som rumsavskiljare, eftersom hallen delar utrymme med matrummet.

Direkt in till vänster ligger Kristinas sovrum. Vilsamt och enkelt möblerat med ett vitmålat gammalt medicinskåp och en säng.

Intill huserar sonen Ludde och här syns det att det bor en rockmusiker. En motivtapet föreställande New Yorks skyline lägger an tonen och nedanför den en soffa som också fungerar som säng för övernattande kompisar. Att bo mitt inne i smeten gör att man blir en populär person efter en tuff partykväll på stan.

– Jag trivs som sjutton, med läget och utsikten, och så tycker jag att mamma har lyckats bra med möbleringen av lägenheten, säger Ludde och skrattar.

Rakt över hallen ligger det enkla badrummet. Det har inte renoverat sedan huset byggdes. Här finns till och med handfatet, med sina kanske inte så praktiska men snygga kranar, kvar.

På det stora bordet i matrummet står allt som oftast symaskinen parkerad. Här arbetar Kristina flitigt. Bordsunderredet kommer från Ikea och skivan har Kristina själv sågat till och målat. Ovanför bordet hänger lampan inköpt på GAD och stolarna är Arne Jacobsens klassiska ”Sjuan”.

Konstverket på väggen är signerat Björn Hammarström, Kristinas före detta man som är son till den på 60-talet kände politiske satirtecknaren Nils Hammarström.

Intill matdelen ligger det lilla köket i femtiotalstappning. Här är interiören så gott som intakt med följden att bänkhöjden är en bit under dagens mått.

Kristina tycker att köket är lättarbetat och väl genomtänkt, det finns egentligen inget hon skulle vilja ändra på.

– Jag tycker om teakfärgen och ihop med min favoritkulör, turkosgrönt, så blir det en skön färgmix här inne.

Även här finns tavlor av Björn Hammarström, de smälter behagligt in med Kristinas färgval.

För att vara ett så pass litet kök så rymmer skåpuppställningen förvånansvärt mycket. L-formationen gör att det går att ha ett mindre matbord för två intill väggen och plats finns också för hunden Totte.

Vardagsrummet vetter ut mot Hospitalsgatan. Här står den omklädda schäslongen som är skön att sträcka ut sig på med en god bok. Soffbordet har Kristinas syster snickrat ihop.

Längs den ena väggen löper en enkel konsolbokhylla med några av Kristinas favoriter. Boktitlarna avslöjar hyresgästens intresse för konst. Parkettgolvet är oljat och kontrasterar fint mot de vita väggarna. Här och var syns färgaccenter i form av kuddar och plädar. På soffan ligger en liten söt bilkudde som Kristina sydde som femåring.

– Balkongen är den verkliga pärlan här, säger Kristina, det här är vårt extra sommarrum och trots att den är liten kan vi sitta fyra personer kring det lilla fällbordet och äta.

Lite kryddor ryms här och en vacker lavendel i kruka, men sen är det stopp.

Vyn är betagande ut över de vackra två tornen från Visbys domkyrka, Sankta Maria.

Gården är liten men rymmer många vackra och doftande rosor, som sig bör så här i Rosornas stad.

—?Vi är många som cyklar här, berättar Kristina. Det är tur det med tanke på att det inte direkt duggar tätt om parkeringsplatser innanför muren. Själv har jag valt bort bil, jag tycker att allt finns inom räckhåll. Jag kan promenera med Totte igenom Botaniska trädgården och vidare längs havet norrut. Vill jag åka över till fastlandet har jag ju färjan bara några minuters promenad bort längs hamnen.

Jag befinner mig så mitt i jag bara kan – det är perfekt!

Text och foto: Amber Grimfalk

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN