”Ett obehagligt utspel”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande hotar lämna alliansen

Magnus Andersson, förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, hotar sluta rösta på Allians för Sverige.

Han tycker att dagens utspel på DN debatt är obehagligt.

– Jag kommer lämna en Allians för Sverige som tar stöd av Sverigedemokraterna, säger han.

Magnus Andersson säger att han "satte morgonjuicen i halsen" när han läste dagens DN Debatt. Där skriver en moderat arbetsgrupp med migrationsminister Tobias Billström i spetsen, att det ska bli lättare att utvisa kriminella invandrare.

Samtidigt ska grundläggande kunskaper i svenska vara ett krav för medborgarskap.

– Det är ett obehagligt utspel. Förslaget om att ta ifrån människor en så grundläggande sak som sitt medborgarskap är inget annat än vidrigt, säger Magnus Andersson.

Öppet brev

Han har nu skrivit ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund där han hotar lämna Alliansen.

– Jag är genuint liberal och borgerlig, och det finns inte mycket som skulle få mig att inte rösta på dem, men det här är en sådan sak, säger han.

– De måste vara tydliga mot väljarna, precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet varit, och säga att Alliansen inte under några omständigheter kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Federley instämmer

Andersson får medhåll av Centerpartiets Fredrik Federley. Även han är enligt TT mycket kritisk till tonen i den moderata debattartikeln. Den säger bara ”nu ska det skärpas till,” enligt Federley.

Förslaget om att kunna återta svenska medborgarskap är Federley helt emot.

– Det är en absolut rättighet. Börjar man tumma på det kan vi snart hamna i situationer där folk felaktigt berövas sina medborgarskap. I vissa situationer får man helt enkelt hacka i sig om det blir fel, säger Federley till TT.

Hela det öppna brevet till Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund

Jag kommer lämna en Allians för Sverige som tar stöd av Sverigedemokraterna.

Det moderata utspelet på DN Debatt i dag gör mig illamående. Det finns få saker som skulle få mig att inte rösta på Allians för Sverige. En sådan sak är dock om man inte tydligt klargör att man aldrig kan tänka sig att regera med aktivt eller passivt stöd från Sverigedemokraterna.

”Vidrig tanke”

Efter dagens DN Debatt är det mer angeläget än någonsin att klargöra den frågan.

Mitt och mina medlemmars Sverige står upp för människors framtidstro, möjligheter och vilja att göra rätt för sig. Lika glada som vi var när vi för några år sedan lyckades stoppa övergångsreglerna var vi också när Allians för Sverige införde arbetskraftsinvandring.

Jag och CUF menar att Sverige ska vara välkomnande och öppet. Vi motsätter oss inte möjligheten att ställa krav på ett positivt sätt. Det är självklart att med frihet och möjligheter kommer även ansvar.

Den ton som är i dagens DN är dock något annat. Förslaget om att ta ifrån människor en så grundläggande sak som sitt medborgarskap är inget annat än en vidrig tanke. Försvårandet för människor att bosätta sig var de vill och krav på svenska för medborgarskap ger mig en obehaglig klump i magen, liksom retoriken genom hela artikeln.

Krav på tydliggörande från Alliansen

När förslaget om återkallande av medborgarskap första gången såg dagens ljus i en utredning 2006 var Sverigedemokraterna de första att applådera.Det kräver ett tydliggörande från Alliansen och främst från Moderaterna. Redan den 10:e juli 2008 klargjorde Mona Sahlin och Miljöpartiets språkrör sin ställning. De kommer under inga omständigheter att stödja sig på Sverigedemokraterna. Alliansen och statsminister Fredrik Reinfeldt har ännu inte gjort någon sådan utfästelse. Detta trots att Socialdemokraternas förslag om kommunarrest är långt mycket närmare den Sverigedemokratiska linjen än Alliansförslaget.

Det är dags att tydliggöra Allians för Sveriges hållning gentemot Sverigedemokraterna.

MAGNUS ANDERSSON, Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund