Hus och hem

Lantkök i 70-talsvillan

NYHETER

"Tänk att det kunde bli så här fint i vårt mörka kök"

Fick du ett hopplöst kök på köpet i ditt nya hus? Bara lugn. Följ med hem till Frida och Nikola utanför Göteborg. De förvandlade sitt brokiga och mörka kök till en ljus och ljuvlig dröm. Både billigt och busbra.

Frida väntar sitt fjärde barn men låter sig knappast hejdas när det gäller hemmapyssel. Visst går allt lite långsammare, men å andra sidan har hon mer tid att känna efter hur hon vill ha det.
Frida väntar sitt fjärde barn men låter sig knappast hejdas när det gäller hemmapyssel. Visst går allt lite långsammare, men å andra sidan har hon mer tid att känna efter hur hon vill ha det.

Innan Frida och Nikola köpte huset i villaområdet norr om Göteborg var det knalligt aprikos. Aldrig! tänkte de och skrattade åt det fulaste huset på gatan. Nu har de bott där i två år. Och nu stortrivs de – efter att ha målat vitt både utanpå och inuti.

Köket var värst. Skåpen var olika höga, outnyttjade skrymslen gjorde helhetsintrycket rörigt och luckorna var bara alltför mörka.

–?Inredningen gick i en helt annan stil än den vi tycker om. Köket och vardagsrummet sitter dessutom ihop i en öppen planlösning. Det gick inte ens att stänga dörren om eländet. Därför kändes det extra viktigt att ta ett krafttag och få ihop rummen på ett sätt som vi trivs med, berättar Frida.

Skåp upp till taket

Men att göra om hela köket kändes för dyrt.

Frida klurade på vad som verkligen behövde göras för att skapa ett lugn bland alla röriga skåp och mönster. Det slutade med en halv ansiktslyftning.

–?Egentligen tänker jag inte så mycket. Jag känner efter. Det är viktigt med balans tycker jag och den känns i kroppen. Jag gillar inte gapande tomma utrymmen, där samlas bara damm och de suger energi.

–?Så vi kompletterade med skåp upp till taket, bytte luckor på en del skåp och satte dit vitrindörrar. Med skåpbelysning inuti blev de plötsligt jättevackra. Sedan målade vi själva allt annat i vitt och kaklade om.

–?Vitt är den enklaste av alla färger. Det är tidlöst och lätt att förändra. Det är rogivande. Och det funkar väldigt bra när man har barn. Då ska hemmet hålla för både bus och lek.

Den vackra gamla pinnsoffan har Frida fått av sin mamma. Den bildar en trivsam rygg ut mot radhusparkeringen, vilken annars är utsikten från fönstret.

Soffan har blivit en favoritplats för barnen i familjen. För var ska sleven vara om inte i grytan?

Här sitter de tre killarna Lucas, 10, Alex, 6 och Oliver, 3, gärna och läser läxor och ritar medan matlagning pågår.

Glöm inte pyssellådan!

De hämtar sina papper och pennor ur den stora utdragbara kökslådan – ett roligt ”måste” hemma hos Frida och Nikola.

Pyssel och sysselsättning ska finnas nära till hands när andan faller på.

–?Glöm inte att planera in den där lådan i köket. Skriv det! tipsar Frida och skrattar.

–?Jag är jättenöjd med vårt nygamla kök. Nu har vi äntligen hittat vår stil.

Fixa köket som Frida

?Återanvänd, måla om, komplettera – helt rätt miljötänk.

??Använd så få olika träslag och färger som möjligt i samma rum.

??Skapa symmetri. Låt skåp och hyllor hålla jämna höjder. Möblera med linjer i samma riktning.

??Inred med kroppen! Känn efter. Köket ska vara hemtrevligt att röra sig i.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård