Konstfackeleven "spelade sig själv"

Anna Odell iscensatte en tidigare händelse när hon spelade psyksjuk

Hon spelade psyksjuk och självmordsbenägen – så övertygande att hon blev hämtad med polis och lagd i bältessäng.

Men det var inte första gången för konstfackstudenten Anna Odell.

För elva år sedan hände det på riktigt.

Anna Odell. Foto: Magnus Liam Karlsson
Anna Odell. Foto: Magnus Liam Karlsson

Anna Odells konstkupp när hon spelade psyksjuk och blev inlagd på Sankt Görans sjukhus i Stockholm har upprört många.

Hittills har Odell tigit som muren om anledningarna till att hon spelade psykotisk på Liljeholmsbron. Något hon gjorde så övertygande att både polis och vårdpersonal satte in alla resurser.

Kritik mot Sankt Göran

Nu avslöjar Anna Odell vad examensarbetet, som snart är klart, handlar om: Hon vill visa psykvården inifrån. Så som den tedde sig för henne för 13 år sedan, då hon var 22 år och stod och vinglade på broräcket på riktigt.

– Jag har blivit tagen till flera psykmottagningar. Men bara två gånger till Sankt Göran. Och bara där har jag blivit lagd i bälte och bara i journalerna därifrån påstås jag ha slagits, säger hon. Varken då, 1995, eller nu, har polis eller vårdpersonal gjort någon ansats att släppa taget om mig. Hur kan de då veta om jag är våldsam?, säger hon till DN.se.

Vill ifrågasätta

Hon berättar att hon i omgångar var allvarligt psykist sjuk när hon var yngre. I hennes konstprojekt vill hon ifrågasätta vems berättelse som är giltig, säger hon till DN.

– De kan förbjuda allt. På morgonen efter min spelade psykos gick jag runt på avdelningen och bad att få låna en penna. Alla sa nej. Jag hade inte försökt skada mig själv, jag hade inte ens något vak på morgonen. Det handlar bara om ett maktutövande där någon helt godtyckligt bestämmer vad som är dina rättigheter.

Publisert: