Nyheter

Poliser poserade nakna med tjänstevapen

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

"Det är väldigt omdömeslöst"

De nio poliserna skulle fira att de avslutat sin internutbildning till piketen.

Då hyrde de in en manlig strippa och poserade nakna på fotografier med sina tjänstevapen.

– De är satta på inre tjänst för tillfället, säger polismästare Erik Nord.

I höstas påbörjade nio manliga poliser från olika polisområden grundutbildningen till piketen. I fredags kväll firade gruppen att de hade avslutat den krävande utbildningen.

Några av dem bestämde sig för att arrangera en fest i Göteborg.

Det var en privatfest, på en privat plats. Men den spårade ur och saker som hänt på festen kom, genom andra festdeltagare, under gårdagen till polisledning i Västra Götalands kännedom.

Bland annat ska flera olämpliga skämt med sexuella antydningar uttalats på festen och en manlig strippa ska ha hyrts in. Men det mest graverande av allt: fotografier ska ha visats där poliser i gruppen har poserat nakna med ett tjänstevapen vid sinablottade könsorgan.

"Högst olämpligt"

– Det finns ingenting som säger att det ska ha skett något brottsligt under festen eller utbildningen i övrigt, men att posera med ett tjänstevapen är högst olämpligt. Det inger inte förtroende, säger polismästare Erik Nord till aftonbladet.se.

De nio poliserna är nu alla omplacerade till inre tjänst i avvaktan på att en internutredning ska bli klar.

– Det handlar om erfarna, duktiga poliser som jobbat i många år. Men om detta stämmer så har de agerat väldigt omdömeslöst.

Vad kan detta innebära för de gällande poliserna?

– Det får utredningen visa, men allt från ingenting till att de förlorar sina jobb. 

Enligt Nord finns det ingenting som tyder på att bilderna ska ha läckt ut på internet.

Det här är den tredje gången bara denna vecka som polisen drabbas av en skandal. Polisen i Skåne har fått hård kritik efter att kravallpolis kallade ungdomar för "blattajävlar" och "apjävel" under oroligheterna i stadselen Rosengård i Malmö i december. Samma vecka uppdagades även att det under en utbildning för 50 poliser från länskriminalen användes fiktiva namn ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” under en övning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Tipsa | Aftonbladet
Publisert: