De vägrades sitt drömhus

avHanna Jakobsson

Men landshövdingen gav tillstånd till parets granne – en storföretagare

1 av 3
FICK NEJ Sture och Elisabeth Ärlebäck, 71, ville bygga ett nytt mindre hus på sin mark och sälja den stora släktgården de inte längre orkar sköta. Men länsstyrelsen sa nej när de sökte om undantag från strandskyddet. Samtidigt gav landshövding Marianne Samuelsson dispens till storföretagaren Max Hansson. ”Det är skandal. Det är pengar som styr men det borde vara strandskyddet som avgör”, säger Elisabeth.

VISBY. Det är skillnad på folk och folk – även om de bara bor några kilometer från varandra.

Pensionärsparet Ärlebäck fick ingen dispens från strandskyddet när de ville bygga hus.

Men för storföretagaren Max Hansson gjorde landshövdingen Marianne Samuelsson ett undantag.

Lagen listar flera särskilda skäl som kan ge dispens från strandskydd.

Att vara mäktig företagare är inte ett av dem.

Men en hemlig inspelning från ett möte på länsstyrelsen i mars avslöjar hur Marianne Samuelsson kör över sina tjänstemän och ger Max Hansson, grundare av faktureringsföretaget Payex, grönt ljus av just den anledningen:

– Max Hansson är en av våra största företagsägare. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden. Det kan man ju inte överleva på. Vi får ju inte tappa näringsmöjligheter.

Byggde utan tillstånd

Ärendet började med att Max Hansson sökte dispens från strandskyddet för att bygga ett fritidshus på sin tomt i Östergarn på östra Gotland. Då upptäckte länsstyrelsen att han redan hade byggt tennisbana, golfbana och ett lusthus – utan tillstånd.

Polisanmälde

Flera av länsstyrelsens tjänstemän ville neka Max Hansson dispens. Någon uppges till och med ha förordat en polisanmälan. Men Marianne Samuelsson hade sista ordet. Och hon sa ja. 15 juli godkändes Max Hanssons svartbyggen, med vissa mindre undantag. Han fick också ja till sitt nya fritidshus.

Elisabeth och Sture Ärlebäck, båda 71, hade inte samma tur. De ansökte om dispens för att bygga ett nytt hus på sin mark i Gammelgarn, bara en halvmil från Max Hanssons ägor. Men i maj fick de nej av länsstyrelsen.

Från 1600-talet

Paret bor i en släktgård som de hade planerat att sälja.

– Gården har gått i arv sedan 1600-talet, jag föddes i ett av rummen på övervåningen. Men vi börjar bli äldre och det är för jobbigt att sköta om både hus och trädgård, säger Elisabeth Ärlebäck.

– Därför tänkte vi att vi skulle behålla en bit mark och bygga ett mindre hus.

Tror ni att ni hade fått dispens om ni hade hetat Max Hansson?

– Ja, det har ju lanstingshövdingen redan svarat på. Visserligen var det lömskt att spela in sin chef, men den här personen hade uppenbarligen en anledning att göra det, säger Sture Ärlebäck.

För 15 år sedan hade Marianne Samuelsson andra ideal. 1995 – som språkrör för Miljöpartiet – var hon en av strandskyddets förkämpar och la en motion om att det skulle stärkas.

Nu har hon gått under jorden. Aftonbladet har förgäves sökt Marianne Samuelsson för en kommentar.

”Aldrig gräddfil”

Samtidigt har polisen upprättat en anmälan om tjänstefel på länsstyrelsen, men ingen person har delgivits misstanke om brott. En åklagare ska nu avgöra om en förundersökning ska inledas.

På frågan om han själv anser sig särbehandlad av länsstyrelsen svarar Max Hansson:

– Absolut, varenda ärende som mitt företag Payex och jag har och haft, och de är många, så har vi haft ett helvete med tjänstemännen på länsstyrelsen. Jag eller mitt företag har aldrig fått åka i någon gräddfil, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Värnar om skyddet

Han uppger också att han värnar om strandskyddet och allas likhet inför lagen:

– Men i detta fall handlar det om anläggningar som är gjorda för 25-30 år sedan, alltså inget som är gjort de senaste åren med nuvarande strandskydd.

Så säger lagen

Strandskyddet, som regleras i miljöbalken, ska ge allmänheten tillgång till sjöar och kuster. Det ska också skydda de djur och växter som lever på och i närheten av stränderna.

Länsstyrelsen fattar beslut om dispenser och upphävande av strandskyddet.

Strandskyddszonen sträcker sig 100 meter in i land och kan i särskilda fall utvidgas till 300 meter av länsstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket