Populära presentkort blev värdelösa

NYHETER

Många presentkortsinnehavare hos butikskedjan Duka blev snuvade på sina varor när en stor del av butikerna först såldes och Duka sedan gick i konkurs. Hittills har 250 personer hört av sig till konkursförvaltaren.

Foto: Foto: Scanpix

– Vi får enormt många samtal om det här och vi räknar med att få in fler anmälningar. Det är föga förvånande – Duka har haft många butiker och deras presentkort är en ovanligt populär gåva, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.

Mellan 20–30 fordringar kommer in till konkursförvaltaren varje dag. Värdet av de 140 krav som hittills har hunnit registrerats uppgår till cirka 130 000 kronor. Totalt har 250 fordringar kommit in.

Litet hopp om ersättning

Att kunderna får någon ersättning i slutändan är dock inte troligt, säger Mikael Kubu:

– Större fordringsägare, som leverantörer och banker, har förtur. Bara fordringarna från leverantörerna uppgår till 60 miljoner kronor. Så sannolikheten att det ska bli pengar kvar i slutändan är tyvärr liten.

I maj sålde Duka en stor del av sina butiker till kedjan Cervera. Redan då upphörde presentkorten att gälla i dessa butiker.

– Vi erbjöd oss att ta över presentkortsskulden, så att de skulle vara giltiga hos oss. Skulden skulle dras från köpesumman. Men det gick inte Duka med på, säger Håkan Filipsson, vd på Cervera.

Inget ansvar

Många presentkortsinnehavare hör nu av sig till Cerveras butiker och är upprörda över att korten inte längre gäller.

– Vi försöker förklara att vi bara tog över butikslägena – vi köpte inte Duka-kedjan. Därför har vi inget ansvar för presentkorten. Det är naturligtvis förskräckligt tråkigt för kunderna, men vi försöker gottgöra dem, säger Håkan Filipsson.

Enligt Hugo Karsten, administrativ chef på Duka, slutade butikerna att sälja presentkort i början av maj, så fort köpet blev känt. Då informerades också kunderna om att de snarast skulle lösa in sina presentkort. Det totala värdet av presenkortsskulden vill han inte uttala sig om.

Han känner heller inte till att det skulle ha varit aktuellt att föra över presentkorten till Cervera vid köpet:

– Jag har inte hört talas om några sådana diskussioner. Det hade varit en annan sak om de köpte bolaget Duka, men nu köpte de bara butikslägen och delar av lagret.

TT