Nyheter

Även små barn bör vaccineras

Av: 

Tobias Österberg

Sofia Ström

NYHETER

Nu ska barn från sex månader vaccineras mot svininfluensan.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen sänker åldersgränsen från tre år.

Beslutet från Läkemedelsverket innebär att totalt ytterligare 250 000 barn i Sverige kan komma att bli vaccinerade, förutsatt att föräldrarna vill det.

Att myndigheterna nu sänker gränsen har flera orsaker.

– Vi har gjort en klinisk prövning av 51 barn mellan sex månader och tre år och sammanställt data om biverkningsuppgifter. Inga allvarliga biverkningar har framkommit som gör att man bör avstå vaccinering, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.

Barn svårast sjuka

Dessutom har 5 000 barn i samma åldersgrupp vaccinerats eftersom de tillhör riskgrupper. Inte heller bland dessa barn har allvarliga biverkningar observerats.

– Och eftersom barn under fyra år tillhör dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan så rekommenderar vi nu vaccinering från sex månader, säger Liliemark.

Skiljer sig biverkningarna mellan de minsta barnen och resten av befolkningen?

– Vi har sett att de oftare får feber än äldre personer. Drygt var sjätte, sjunde barn får feber. Därför rekommenderar vi febernedsättande om sådana symptom uppstår för att undvika feberkramper.

Dosen är halva den som vuxna personer får.

Varför går gränsen vid sex månader?

– För att spädbarn har små förutsättningar att få en god effekt av vaccinet men fortfarande får biverkningarna, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.

Barn först i kön?

Göran Stiernstedt, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), anser att myndigheterna bör överväga att vaccinera de yngsta barnen först sedan den nuvarande vaccineringsplanen är slutförd.

– Det kan bli väldigt krångligt om man akut ska genomföra det här också, men det kan vara olika på olika landsting, säger Stiernstedt till TT.

Han säger att myndigheterna i den nationella pandemigruppen får diskutera saken i nästa vecka.

Göran Stiernstedt säger att de cirka 250 000 möjliga nya vaccinationerna kommer att skapa ett ökat tryck på vården. Denna patientgrupp är också lite mer krävande eftersom vaccinationerna kommer att gå via barnavårdscentraler och barnmottagningar.

– Det tar lite mera tid än med vanliga friska vuxna, säger Stiernstedt.

Vaccinet godkänt från sex månader

Det vaccin som används i Sverige – Pandemrix – har varit godkänt för alla barn från sex månader, men svenska myndigheter har tidigare valt att inte rekommendera rutinmässiga vaccinationer av barn under tre år, eftersom data om effekt och biverkningar på så små barn har saknats.

Varför är riktlinjerna så olika i olika länder för vaccinering av barn?

– I länder som är anslutna till det Europeiska läkemedelsverket har vi hela tiden sagt att barn från sex månader kan vaccineras. I Schweiz – som står utanför sammanslutningen – har man valt att inte vaccinera barn under 18 år. Varför de valt att göra så är svårt att säga, deras myndighet är ganska liten och kanske är de mer formalistiska, säger Jan Liliemark, professor vid Läkemedelsverket.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter