”Hypnoskurser, det är bisarrt”

avJoachim Kerpner

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är skakad av Aftonbladets avslöjanden.

– Jag vill inte att folk ska gå på hypnoskurser, det är ju helt bisarrt, säger han.

”inte ett fiasko” ”Vi fördubblade insatserna i de aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärderna från 125 000 till 250 000 personer. När man gör en så stor satsning är det näst intill oundvikligt att det blir några dåliga äpplen i korgen”, säger Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Först i går förmiddag tog Sven Otto Littorin emot Aftonbladet på Arbetsmarknadsdepartementet. Enligt egen utsago hade han inte tid att bli intervjuad i måndags, eftersom han besökte Holland.

Hur kunde satsningen på jobbcoacher bli ett fiasko?

– Den är inte ett fiasko. Vi fördubblar insatserna i de aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärderna från 125 000 till 250 000 personer. När man gör en så stor satsning är det näst intill oundvikligt att det blir några dåliga äpplen i korgen.

Är det ”några dåliga äpplen i korgen” att 98 bolag håller på med neurolingvistisk programmering, ett slags ovetenskaplig hjärntvätt?

– Det är därför man har sagt upp avtalen.

Skulle du själv vilja bli utsatt för hypnos om du var arbetslös?

– Självklart inte. Var och en som råkar ut för någonting oseriöst hos någon av coacherna ska gå till Arbetsförmedlingen och säga att ”det här duger inte”.

”Så här ska det inte se ut”

Varför har ni inte kontrollerat de som ska hjälpa utsatta arbetslösa?

– Det är ju precis därför Arbetsförmedlingen valde att inte förlänga avtalen, just med utgångspunkten att så här ska det inte se ut.

Kan du garantera kvaliteten i den nya upphandlingen?

– Kan jag garantera att det aldrig någonsin kommer att inträffa något misstag framöver? Nej, det kan jag inte med den kraftiga utbyggnaden.

”Ska leda till bra resultat”

Kan du sitta kvar som arbetsmarknadsminister?

– (Bullrande skratt.) Ja, jag har inga som helst planer på att avgå.

Har du krävt bättring från Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist?

– Vi tillskjuter många miljarder för att de arbetssökande ska få den hjälp de behöver. Mitt första krav är att det ska leda till ett bra resultat.

– Jag vill inte att folk ska gå på hypnoskurser, det är ju helt bisarrt. De ska få hjälp att söka jobb och hjälp att få ett arbete.