Nu är det lagligt att vara gay i Indien

NYHETER

Glädjescener på New Delhis gator

Foto: AP
Indiens gayaktivister firade lagändringen.

I dag föll en historisk dom i New Delhi i Indien: Samlag mellan homosexuella är inte längre en brottslig handling.

Därmed försvinner den 148 år gamla koloniallagen som kallade homoesexuella relationer för "onaturliga".

Homosexuella handlingar har tidigare kunnat leda till tio års fängelse.

Men domstolen i Indien konstaterade i dag att lagen var diskriminerande och därför "bröt mot grundläggande rättigheter", skriver BBC News.

– Jag är så lycklig, jag har inte kunnat ta till mig nyheten ännu, säger Anjali Gopalan, ordförande för Naz Foundation Trust, den sexualpolitiska hälsoorganisation som hade anmält den gamla lagen som ett brott.

Historiskt beslut

– Nu har vi äntligen gått in i 2000-talet, sade Gopalan till AP.

Lagen är endast bindande i New Dehli, och inte i andra stater i Indien. Men många tror ändå att den kommer att leda till likanande förändringar i andra stater.

Beslutet anses historiskt i ett land där homosexualitet fortfarande är ett stort tabu och många döljer sin läggning för familj och vänner.

"Inte normalt"

Religiösa ledare uttalade sig i dag mot beslutet.

– Vi är helt emot sådana saker, eftersom det inte finns i vår tradition eller kultur, säger Puroshattam Narain Singh, för Vishwa Hindu Parishad, (Världshinduorgnaisationen).

Pastor Babu Joseph, för den romanska katolska kyrkan, sade att han inte ansåg att homosexualitet ska vara kriminellt, "men samtidigt har vi inte råd att uppmuntra homosexualitet beteende som något normalt och socialt accepterat.