Bröder benådade – 94 år efter avrättningen

avCarina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Dömdes till döden 1913 – nu får familjen upprättelse

Två svarta män i södern, i början av 1900-talet.

De hade ingen chans när de misstänktes för mordet på den vite krigsveteranen John Lewis.

Men 94 år efter avrättningen har nu männen benådats.

Foto: AP
Radioprataren Tom Joyner omfamnar Henry Louis Gates Jr. Pratshowvärden har precis fått höra att hans båda släktingar benådats.

Bröderna Thomas och Meeks Griffin jobbade som bönder när de greps för mordet på en vit 73-årig man, 1913.

Båda männen dömdes till döden mot sitt nekande, trots mycket bristande bevis. Männen hade inget samröre med den mördade mannen, och det fanns flera andra som var ”högre upp” på misstankeskalan, bland annat John Lewis svarta älskarinna och hennes man. En annan man, Monk Stevenson, erkände dessutom mordet för ett flertal personer

120 personer protesterade

Domen blev redan då så uppmärksammad att 120 personer – bland annat två jurymedlemmar, stadens sheriff och juryns ordförande – skrev under en protestlista mot det hårda straffet. Men guvernören i South Carolina, Richard Manning, var obeveklig, och bröderna avrättades i elektriska stolen 1915.

Nästan 100 år senare började radioprataren Tom Joyner granska sin släkts historia, och upptäckte dödsdomen mot Thomas och Meeks Griffins, hans mammas farbröder. Han började samla på sig bevis, tittade på protestlistorna, och skriva vittnesmål som ignorerats. Till slut fick han lägga fram sitt anförande inför South Carolinas benådningsnämd.

Första gången

Och i går kom beskedet. Benådningsnämnden ansåg att dödsdomen var ett justitiemord, och att det inte hade funnits några giltiga skäl att avrätta männen. Det är första gången i South Carolinas historia som delstaten har erkänt att man avrättat fel person – och benådat den avrättade postumt.

– Det är viktigt för min familj, men också för hela landet, att de här männen blev benådade. Vi kan aldrig komma någon vart om vi inte erkänner vad rasism har gjort med det här landet, och lägger det bakom oss, säger Tom Joyner till AP.

Publicerad: