Nyheter

Läs det finstilta innan du hyr bil

NYHETER

Annika Creutzer om lockande erbjudanden

Ofta är det roligt att se sig omkring i semesterlandet.

Hyrbilsfirmorna är många på turistorterna och de försöker att överträffa varandra med lockande erbjudanden.

Men väljer du fel kan det bli en riktigt dyr semesterutflykt.

Det viktigaste att tänka på när du hyr bil utomlands är försäkringarna.

Det är sällan som försäkringar är inkluderade i det första priset du får. Begär du att får hela försäkringspaket kan du däremot riskera att betala mer än du behöver. Då ingår även delar som finns i hemförsäkringens reseskydd.

Det viktiga är att du får ett försäkringsskydd som motsvarar svensk trafikförsäkring. Den kallas ”third party liability”. Kontrollera också att försäkringsskyddet gäller både förare och passagerare och att den täcker skador på bilen.

När det gäller USA ska man vara särskilt noga med att ta tilläggsförsäkringar. De grundförsäkringar som ingår är ofta usla med mycket låga försäkringsbelopp. Räkna med att ett bra försäkringsskydd i USA kan kosta nästan lika mycket som hela bilhyran.

Om flera personer kommer att köra bilen är det också viktigt att namnen på samtliga förare finns med på kontraktet. Det kan kosta lite extra. Men skulle något hända, och någon som inte står på kontraktet kör, så gäller inga försäkringar.

I Sverige gäller vanligen att du som hyr är ansvarig om du överlåter bilkörningen på en annan person. Men namnet behöver inte finnas med på kontraktet.

En del av försäkringen är en självriskreducering. Internationellt kallas den CDW. Om något händer får du som bilhyrare betala en självrisk även om det finns en försäkring. Den kan vara omkring 10 000 kronor. Men med en självriskreducering, CDW, blir den ca 500 kronor.

Ofta kan det vara lättare att boka hyr-

bilen redan i Sverige. Det enklaste är att göra det på nätet. Du kan göra beställningen på svenska och du bokar hos någon som vet vilka försäkringar som redan finns i din hem- eller reseförsäkring. Du kan ofta få ett lägre pris om du bokar och betalar i Sverige. Det gäller till exempel om du ska hyra bil i Spanien eller på Kanarieöarna.

Om du hyr bil i Sverige för att köra med den utomlands måste du se till att det står tydligt i kontraktet att du får köra utomlands och till vilket eller vilka länder. Det är många länder som inte är tillåtna som till exempel Polen, de baltiska länderna, Tjeckien och Kroatien. Det kan också finnas en avgift för att köra till andra länder. Vill du lämna bilen i ett annat land finns den möjligheten hos några av de stora kedjorna men det brukar kosta flera tusen kronor.

Även tullen kan hålla ett öga på hyrbilar som körs in och ut ur landet.

Ett alternativ till hyrbil är att hyra bil med chaufför. På många platser runt om

i världen, där bilar är mycket dyrbara och lönerna låga, kan det bli billigare. Det har också hänt mig att en sådan biltur slutat med en trevlig testund hemma hos chauffören och hans familj.

Annika Creutzer, Chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar24

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter