”EU behöver perspektiv på sin egen förträfflighet”

Miljöpartiets blivande EU-parlamentariker Isabella Lövin chattade med läsarna

Flytta EU-parlamentet till Västafrika i stället för till Strasbourg en gång i månaden.

Det föreslog Miljöpartiets Isabella Lövin när hon chattade på aftonbladet.se, dagen efter EU-valsframgången.

– EU behöver mer perspektiv på sin egen förträfflighet, sa Lövin.

mimmi säger: Vilken är den viktigaste frågan som du tänker ta itu med nu när du kommer till EU-parlamentet?
Isabella Lövin säger: Hej Mimmi! Den viktigaste frågan för mig kommer att bli att reformera EU:s destruktiva fiskeripolitik!
säger: Hej, Grattis och tack för att jag fick prata med dej i Västerås i torsdags. En fråga jag glömde ställa var: Kan man verkligen äta torsk som fiskats vid Barents hav? Hälsningar Börje
Isabella Lövin säger: Hej Börje1 Ja, bestånden i Barents hav utanför nordnorge är i bra skick! Det finns även miljömörkt torsk därifrån, KRAV och MSC.
Viktor säger: Hej, har läst din bok "Tyst hav". Grymt bra bok och jag äter faktiskt inte fisk längre. Nu när du har lite mer makt, vad ska du göra för att få folk att förstå problemen och hur ska du förändra? Fiskeriverket framför allt, de verkar ju vara nästan lika pantade som fiskarna. Det krävs ju förändring?
Isabella Lövin säger: Absolut, nu måste vi väcka en opinion i Europa också! 88 procent av europeiska fiskbestånd är idag överfiskade, ekonomin är körd i botten, förändring krävs! Jag hoppas kunna övertyga min nya kolleger om detta!
erik säger: Hej! Kommer du att arbeta för en köttskatt (av klimatetiska och djuretiska skäl)?
Isabella Lövin säger: Jag tycker det är vansinnigt att vi i Europa ökar vår köttkonsumtion, samtidigt som vi vet hur mycket köttproduktionen påverkar utsläppen av växthusgaser. Det är möjligt att en köttskatt kan vara en bra idé.
stefan säger: Hur skall du få EU att tvinga spanjorerna att inte åka till Afrika och ta upp deras fisk utan att afrikanerna får ha sin fisk för sig själva? Hoppas du förstod frågan.
Isabella Lövin säger: Jag fattar frågan precis, har själv varit i Afrika o sett konsekvenserna av européernas rovfiske. Jag ska jobba stenhårt för att fiskeriavtalen i deras nuvarande form avskaffas, och att EU istället satsar på stöd till fattiga afrikanska länders fiskare så att de själva kan försörja sig!
jens säger: Hej! Anser du att fiskepolitiken är viktigare än klimatfrågan, eller mer att den är mer "lättåtgärdad" eller vad man ska säga?
Isabella Lövin säger: Jag menar att den är mer lättåtgärdad, o också väldigt akut. Klimatfrågan är förstås viktigast.
säger: Hej Isabella! Grattis till mandatet, jag kryssade för dig! Hur tror du starka länder i EU som Spanien och Italien kommer respondera till hårdare tag i fiskeripolitiken? Vänliga hälsningar Ellinor
Isabella Lövin säger: Det kommer att bli tufft, men förnuftet får segra. Nuvarande politik är inte hållbar eller lönsam.
Mirko säger: Vad tror du om Piratpartiets chanser att påverka i EU?
Isabella Lövin säger: Svårt att göra något vettigt i 98 procent av parlamentets ärenden som man inte har någon politik för. Men något inflytande kan de visst ha!
Alexander säger: Hej Isabella! Jag tänkte börja med att gratulera till ett väl genomfört val! Hur tror du att det kommer gå för Miljöpartiet och de övriga i vänsterblocket i riksdagsvalet nästa år?
Isabella Lövin säger: Hoppas att flytet för MP håller i sig. Ett starkt grönt parti behövs idag. Vi är mer framåtsyftande än höger el vänster tycker jag!
Erik säger: Hej Isabella! Vilken politik har ni för att utveckla landsbygden samtidigt som vi bekämpar klimathotet?
Isabella Lövin säger: Jag tycker att EU:s jordbruksbudget (40 procent av EU:s totala budget) ska riktas om till att att stödja allmänna nyttigheter så som ett hållbart jordbruk, biologisk mångfald, levande landsbygd, öppna landskap, en schysst djurhållning, mm. Inte överproduktion av livsmedel som idag.
säger: Hej! Grattis till resultatet! Jag kryssade dig så jag är glad.. Hur tror du att din bakgrund som journalist kan hjälpa dig i arbetet? Och kommer du att arbeta för att parlamentet ska sluta flytta mellan Bryssel och Strasbourg?
Isabella Lövin säger: JA! Bättre vore om parlamentet flyttade en gång i månaden till Västafrika! EU behöver mer perspektiv på sin egen förträfflighet. Jag tror att jag som journalist kan föra in nya vinklar och förhoppningsvis kommer jag att föra ut en del intryck också!
Alex säger: Hej! Tycker du att man kan äta torsk ifrån Öresund utan att få dåligt sammvete?
Isabella Lövin säger: ja, betåndet i Öresund är mycket väl förvaltat.
Jonas säger: Hej! Jag röstade på Mp för första gången i går och nu undrar jag vilken fråga, förutom fisket, som du kommer jobba mest för i parlamentet?
Isabella Lövin säger: Jordbruk, djurskydd, EU:s förhållande till tredje världen
Emil säger: vad tycker ni i fildelnings frågan?
Isabella Lövin säger: Vi anser att man ska skydda integriteten på nätet. Fildelning för personligt bruk ska vara legalt, men upphovsrätten måste fortsatt gälla naturligtvis. Upphovspersonerna ska få betalt för sitt arbete, exvis genom "STIM"-pengar el liknande.
säger: Hej och grattis! Jag minns ditt "...forskarna fiskar där fiskarna fanns" från Sommarprogrammet 2008. Hur illa är det med Östersjön som helhet egentligen?
Isabella Lövin säger: Hej! Det östra beståndet i Ö-sjön är på väg upp, nu vid en miniminivå vad forskarna anser vara tillräckligt för att ge grönt ljus för fiske. Västra beståndet i Ö-sjön är tyvärr i sämre skick.
jens säger: Glömde säga grattis till valet! Ni vill ju sänka utsläppen med 80% till 2020. Vilket är det viktigaste politiska instrumentet för att lyckas genomföra detta, och dessutom med ett så trögt politiskt system?
Isabella Lövin säger: Hej! Inom EU tror vi på en reduktion med 40 procent till 2020, genom massiva investeringar i förnyelsebar energi, järnvägar, kollektivtrafik och energibesparingsåtgärder. Dessutom vill vi att Eu ska åta sig att finansiera lika stora åtgärder i utvecklingsländer. Detta är var FN:s forskarpanel anser vara nödvändigt.
Peter H säger: Grattis till valresultatet. Finns det risk att MP kommer att kompromissa bort integritets- och medborgarrättsfrågor på internet till förmån för miljöfrågor?
Isabella Lövin säger: Det tror jag absolut inte. Ser inte den risken alls.
Mattias säger: Hur ser du på problematiken: kärnkraft/koldioxid nu med löpande växthuseffekt?
Isabella Lövin säger: Kärnkraften är inte lösningen på det problemet, vi måste börja investera i förnyelsebart nu, det finns ingen tid att förlora!
säger: Hej! Vad tycker du är den viktigaste förändringen jag som privatperson kan göra för att göra en skillnad för miljön?
Isabella Lövin säger: Hej! Engagera dig! i en miljöorganisation! Lär dig, diskutera, prata med omgivningen. Tillsammans gör vi skillnad! Tack för alla frågor!

aftonbladet.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN