Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Röda Korset skakas av bedrägerihärva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

En av Röda Korsets högsta chefer misstänks ha svindlat organisationen på stora summor genom att ställa ut falska fakturor.

Den nu sparkade chefen har inte lyckats lämna någon trovärdig förklaring till hanteringen.

Det var i slutet av maj som chefen på hjälporganisationen sparkades. Orsaken då uppgavs vara brister i hanteringen av de interna inköpsrutinerna. Det handlar enligt vad TT erfar om rena bedrägerier och det kan röra sig om miljonbelopp.

Enligt TT:s källor har den före detta chefen vid många tillfällen lämnat in falska fakturor, som bland annat gällt utbildningsmaterial till ekonomiavdelningen.

Utredning inledd

Därför har Röda Korsets egna revisorer tillsammans med externa revisorer dragit i gång en omfattande granskning av den misstänkta fakturasvindeln.

När granskningen är klar kommer sannolikt en polisanmälan att lämnas in.

– Den här chefen har brutit mot våra interna regler och rutiner när det gäller upphandling av externa tjänster. Jag kan inte säga mer förrän vår interna utredning är färdig, säger Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren till TT.

Han vill ännu inte kommentera om det handlar om ett brottsligt förfarande.

– Jag kommenterar det när vår utredning är färdig om några veckor och har heller inga kommentarer om hur mycket pengar det handlar om, säger Christer Zettergren.

TT: Har ni fått några rimliga förklaringar från den här chefen om fakturahanteringen.

– Vår utredning fortsätter ju och vi är ännu inte nöjda med de hittills lämnade förklaringarna, säger Christer Zettergren.

Vill inte kommentera

Den sparkade chefen har avböjt att kommentera misstankarna och den pågående utredningen.

Allmänhetens inställning till Röda Korset är grundmurat positiv och viljan är stor att göra en insats som frivillig. Närmare 40 000 svenskar deltar i verksamheten utan betalning, många tusen andra skänker pengar.

De sammanlagda intäkterna uppgick förra året till 806 miljoner kronor. Den enskilt största bidragsgivaren var Sida med 417 miljoner kronor.

TT: Hur tror du allmänhetens förtroende påverkas av de här uppgifterna?

– Jag är övertygad om att förtroendet finns kvar när man får reda på hur vi hanterar sådana här händelser, säger Christer Zettergren.

TT