Bildt i morse: Sverige är inte antisemistiskt

Utrikesministern kommenterar i sin blogg – anmäldes till konstitutionsutskottet

Foto: Foto: FELIPE MORALES
hastar in på harpsund När Carl Bildt anlände till Harpsund i går kväll vägrade han att svara på Aftonbladets frågor. Senare hälsade hans pressekreterare att de enda kommentarer utrikesministern ger är via sin blogg.

Igår flydde Carl Bildt frågorna och KU-anmäldes för sitt agerande i Irak-krisen.

– Han ger inga kommentarer. Du får läsa hans blogg, sa hans pressekreterare.

Idag har han gjort ett nytt inlägg på bloggen och kommenterar Aftonbladets roll i den diplomatiska krisen.

För första gången kommenterar Carl Bildt Aftonbladets publicering.

”Det är självfallet Aftonbladet som skall ta ansvar för sina beslut, och som har att förklara varför man i detta fall valde att publicera en artikel som man rimligen borde ha insett skulle leda till starka reaktioner. Detta sagt utan att vilja rescensera det beslutet.”

"Det är rättsväsendets sak"

Han hamrar återigen in budskapet om att Sveriges politiker inte ska agera i såna här situationer. Och att Sverige inte är ett antisemitiskt land.

”Det finns ett förbud mot hatbrott som inbegriper ett förbud mot antisemitisk agitation, men det är rättsväsendets – inte politikers – sak att påtala sådana brott och lagföra dem som till äventyrs sysslar med sådant. När detta är sagt har vi samtidigt alla ett självklart ansvar att motverka sådana strömningar som hotar de grundläggande värdena i vårt fria och öppna samhälle.”

Anmäld till KU

Han menar att man redan har visat Sveriges inställning till anti-semitism.

”Nyligen demonstrerades detta när den svenske ambassadören i Genève på regeringens uppdrag lämnade FN:s konferens om rasism under den iranske presidentens anförande.”

Läs hela Carl Bildts inlägg på hans blogg .

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin är starkt kritisk till hur Bildt har hanterat situationen. Därför gör han nu en anmälan till konstitutionsutskottet.

Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, la tidigare i veckan ut ett uttalande på ambassadens hemsida där hon fördömde Aftonbladets artikel om misstänkt organhandel och attackerade den svenska tryckfriheten. Urban Ahlin anser att Carl Bildt borde ha tagit klart avstånd från det uttalandet.

Efterlyser åtgärder

– Han undviker att kommentera det hans underlydande publicerade. Tyckte han att det var bra? Och vilka åtgärder har han annars vidtagit, säger Urban Ahlin.

Carl Bildt har indirekt kritiserat ambassadörens uttalande på sin privata blogg ”Alla dessa dagar”. Men det räcker inte, enligt Ahlin.

– Han har inte gjort ett uttalande enligt mig. Hans blogg är väl inte officiella Sveriges megafon. Varför skrev han inte på UD:s hemsida? Vad har bloggen för status?

Ahlin vill också att KU utreder hur det gick till när Elisabet Borsiin Bonnier publicerade sitt kontroversiella uttalande på ambassadens hemsida.

– Hon är en rutinerad ambassadör. Skulle hon verkligen lägga ut det utan att prata med ledningen i Stockholm?

Vände bort blicken

Strax efter klockan 18 i går anlände en hårt pressad utrikesminister till Harpsund. När Aftonbladet försökte ställa frågor om KU-anmälan och Israels krav på att Sverige ska fördöma artikeln om organhandel vände han bara bort blicken, plockade ut sin väska ur bilen och gick in i huset. Han vägrade ge ett ord till svar.

”Läs hans blogg”

Efteråt kontaktade Aftonbladet Bildts pressekreterare Irena Busic och bad att få tala med utrikesministern.

– Han har inga kommentarer. Du får läsa hans blogg. Det är de kommentarer han ger, säger hon.

Vi måste få möjlighet att ställa frågor till utrikesministern. Annars blir det väldigt enkelriktat och odemokratiskt.

– Det är så det är.

Catarina Håkansson Jill Sjölund