”Man vill bara skrika och berätta”

NYHETER

Ökad förtvivlan bland uigurer i Sverige

Oron är stor bland uigurer i Sverige över de blodiga sammandrabbningarna där minst 140 människor rapporteras ha dödats.

- Alla är jätteoroliga och ledsna. Vi har ont i hjärtat. Man vill bara skrika och berätta, säger Mahinour Hazanova, ordförande i Svenska uigurkommittén.

De våldsamma sammanstötningarna skedde i staden Ürümqi mellan den uiguriska befolkningsgruppen och kinesisk polis och säkerhetsstyrkor. Mahinour Hazanova är ordförande i Svenska uigurkommitten och en av cirka 700 uigurer som bor i Sverige.

- Alla vägar att kontakta människor i Ürümqi är kapade. Regimen har stängt telefoner och blockerat tillgången till internet, berättar hon.

Enligt Mahinour Hazanova började de våldsamma upploppen fredliga protester mot en ökande diskriminering av den uiguriska befolkningsgruppen.

”Tvångsförflyttar unga”

- Regimen försöker förbjuda vårt språk i skolorna. De tvångsförflyttar unga uigurer från Xinjiang och flyttar in hankineser i stället. Det var det demonstrationen handlade om. Folk orkar inte leva med pressen längre.

Kaiser Abdurusul är uigurisk författare och ordförande i en uigurisk sektion av Internationella Pen-klubben. Sedan i går kväll kan han inte kontakta sina föräldrar och andra släktingar i Ürümci.

- Jag gråter varje dag, inte bara för mina föräldrar utan för alla uigurer i Xinjiang. De är mitt hjärteblod, säger han.

Enligt statliga kinesiska medier var upploppen våldsamma och iscensatta av den Uiguriska världskongressen som är baserade i Tyskland. Flera hankineser bosatta i Ürümqi berättar att de blivit misshandlade av uigurer.

”Liten folkspillra”

Men det stämmer inte, enligt Kaiser Abdurusul.

- Hur skulle vi kunna hota dem. Hankineserna har stöd av militären och polisen. Vi är bara en liten folkspillra, säger han.

TT, aftonbladet.se