Infekterad strid om nytt nakenbad

Grannar kräver nakenförbud och lägre taxeringsvärde

Nakenbad blir alltmer populärt – men inte hos grannarna till baden.

I Sundsvall är närboende i uppror mot nya nakenbadet i Västra Lövsjön.

Och i Sörlandet i Norge kräver en man 30 procent lägre taxeringsvärde på grund av naken utsikt.

– Det är inte naturligt, säger Kjell Ternström, stugägare i Sundsvall till ST.

Sundsvall har ett nytt nakenbad öppnat i Västra Lövsjön. Naturisterna i Medelpad jublar över beslutet. Nu får de ett alternativ till populära Rullsand söder om staden. Men beslutet har föregåtts av en infekterad rättsstrid. Kommunens beslut överklagades till länsrätten.

– Det är inte det naturliga i vårt svenska samhälle, att bada naken på en strand bland andra människor. Jag har barnbarn, och det vore inte lyckligt att ta med dem dit, säger Kjell Tjernström, enligt Sundsvalls tidning.

Men grannarna fick vika sig – nyligen sa länsrätten i Västernorrland ja till nakenbadet. Den som vill ha badbyxor på är också välkommen till stranden.

Även i Norge väcker nakenbad upprörda känslor. En man som äger en fastighet som ligger i anslutning till naturistområdet Isefjær på Sørlandet kräver nu att hans taxeringsvärde ska sänkas med 30 procent. Argumentet: Mannen hävdar att det kommer färre spekulanter vid en försäljning på grund av utsikten mot området med nakna människor. I en skrivelse till myndigheterna säger mannen att bara människor utan religiös övertygelse och de som inte har fördomar kan vilja köpa hans hus.

Minimedia

Publisert: