Nyheter

Hålls vid liv – för sitt ofödda barn

NYHETER

Susan Torres fick stroke under sin graviditet

Susan Torres kommer aldrig vakna upp från sin stroke. Trots det hålls hon vid liv.

Om hon avlider, dör också hoppet för hennes ofödda barn.

Susan Torres mötte sin man Jason på universitet och 2002 gifte de sig. Året efter föddes parets första son Peter.

När hon blev gravid igen var lyckan total - men den 7 maj förändrades allt. Utan att Susan visste om det hade en hjärntumör växt till sig och slutligen sade kroppen ifrån. Den 7 maj fick hon en stroke och gick in i koma. Läkarna hyser inget hopp om att hon någonsin kommer att vakna. Trots detta hålls hon vid liv i en sjukhussäng i Virginia. Orsaken: om hon dör försvinner också hoppet om att rädda hennes ofödda barn.

Det är väldigt ovanligt att gravida kvinnor hålls vid liv för att familjen ska kunna rädda barnet. Endast nio kvinnor har hållits vid liv på det sättet sedan 1977, uppger AP.

Hjärtat slår av sig självt

När Susan fick sin stroke var hon i vecka 15 nu har hon klarat sig till vecka 21, men ännu är det för tidigt att förlösa barnet.

– Om barnet kan klara sig till vecka 25, eller helst vecka 27, skulle det ge babyn större chans att överleva, säger Jason Torres.

Susan är hjärndöd men hennes hjärtat slår av egen kraft och hon behöver inte hjälp att reglera blodtrycket. Cancer sprider sig dock i hennes kropp och det finns en risk att även barnet får sjukdomen. Läkarna kontrollerar barnets hjärtslag flera gånger om dagen men ännu kan ingen riktigt säga om de kommer att kunna plockat ut ett friskt barn om några veckor.

Familjens ekonomi ödelagd

Familjen ångrar dock inte att de valt att hålla Susan vid liv.

– Jag vet att Susan skulle ha gått genom eld bara för att ge sitt barn en chans, säger Jason Torres.

Sjukhusvistelsen har dock ödelagt familjens ekonomi. Susan hade en sjukförsäkring men den täcker endast en liten del av alla kostnader. De första tolv dagarna på sjukhus kostade mer än 100 000 dollar, pengar som familjen inte har. I USA har insamlingar startats för att betala sjukhusräkningarna.

Familjen Torres är alla djupt troende katoliker vilket också påverkat beslutet att hålla Susan vid liv:

– Man måste alltid välja livet. Om du har en chans då måste du ta den oavsett hur mycket det kostar och hur svårt det är.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter