Nyheter

Tonåringar dömdes för mord

NYHETER

Högg ihjäl kvinna på restaurang i Malmö

MALMÖ

Två ungdomar, 18 och 19 år, överföll i höstas ett krögarpar inne på en restaurang i Malmö.

På onsdagen dömdes de för mord.

Båda dömdes till långa fängelsestraff trots att rätten slår fast att det var 18-åringen som utdelade det dödande hugget mot kvinnan.

Hovrätten fastställde 18-åringens straff på åtta års fängelse. För 19-åringen, som enbart fälldes för grov misshandel i tingsrätten, skärptes straffet från fem till nio års fängelse. Båda hade, enligt rätten, fått livstids fängelse om de varit över 21 år då gärningen begicks.

Några ungdomar höll vakt och en fungerade som chaufför när 18-åringen och hans kamrat skulle råna restaurangen sent en kväll.

Gömde sig

De hade först gömt sig på toaletten och krögarna var ensamma i lokalen när rånarna skulle slå till. Men det blev ett våldsamt tumult.

Kvinnan knivhöggs till döds och hennes make höggs upprepade gånger i ögonen innan gärningsmännen fann för gott att fly.

Hovrätten anser att 19-åringen, som knivhögg kvinnan i benet, ska dömas som medgärningsman till mordet trots att han inte utdelade det hugg som dödade kvinnan.

Planerade rån

Rätten konstaterar bland annat att 19-åringen planerade rånöverfallet och bestämde att de skulle vara beväpnade med flera knivar. Han angrep själv kvinnan och ingrep inte när 18-åringen fortsatte attackerna mot henne.

Han hindrade dessutom kvinnans make att komma till sin hustrus hjälp och borde insett att kvinnans liv var i fara, resonerar rätten.

De övriga fyra ungdomar som på något sätt var inblandade slapp fängelsestraff i tingsrätten. Men i hovrätten skärptes straffet för en 23-årige man till fängelse i två månader för medhjälp till försök till rån.

Brutalt rånöverfall

Bengt Ljungdahl/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter