Nyheter

Centerpartisterna intog Stockholm

NYHETER

Maud Olofsson: ”Vi har segern inom räckhåll”

ROCKAR LOSS Frederick Federley, Maud Olofsson, Solveig Tärnström med flera rockar loss i Humlegården när centerpartiets stämma inleddes i Stockholm på lördagen.
ROCKAR LOSS Frederick Federley, Maud Olofsson, Solveig Tärnström med flera rockar loss i Humlegården när centerpartiets stämma inleddes i Stockholm på lördagen.

Centerledaren Maud Olofsson lanserade "det nya moderna centerpartiet" i samband med att ett par tre tusen centerpartister tågade längs Stockholms gator på lördagen.

För första gången sedan 1940-talet hålls partiets stämma i huvudstaden, där centern är i det närmaste utraderat och inte längre har någon plats i kommunfullmäktige.

Partiets gamla gröna fanor fanns inte med på lördagen. Distrikten hade fått order att lämna dem hemma, och flertalet hade följt uppmaningen. I stället bar demonstranterna flaggor med partiets nya fyrklöver-logga. Folkdräkterna var färre än vanligt. Där fanns blåsorkestrar, sambaorkester och säckpipblåsare. Men bara ett enda spelmanslag, från Göteborg.

Vill modernisera partiet

Metodiskt har Olofsson satsat på att modernisera partiet. Vägvalet har gjorts. Rikstingståget hade bytt namn till Maktskifteståget. Och för första gången erkände Olofsson att partiet "gick vilse en tid", när det försvarade och förklarade system i stället för att ifrågasätta och sätta individen främst.

"Folk röstar efter fördomar", sade Olofsson i sitt tal i Humlegården. Hon vill tvätta bort dem. En fördom mot centern som fortfarande lever är att "bönderna är i stan".

- Vi är stolta över våra bonderötter. Men lösningarna ser annorlunda ut i ett modernt Sverige, säger hon.

"Tydliga signaler"

Populäraste inslagen i talet var när Olofsson raljerade över socialdemokratin. Mötets längsta applåd fick hon efter orden:

Det finns fortfarande de som tror att socialdemokraterna företräder vanligt folk.

- Vi har segern inom räckhåll, försäkrade hon.

Olofsson vill att de borgerliga redan i höst ska komma överens om den ekonomiska politiken.

- Om vi ska kunna få fler i arbete, att fler ska gå från bidrag till arbete, att företag ska vilja anställa och folk starta eget måste Alliansen ge tydliga signaler om att detta vill vi göra, säger hon.

Hon konstaterar att trycket hela tiden ökar på Alliansen, på att den ska ge besked. Det tycker hon är bra.

- Målet är klart, det måste löna sig att gå från bidrag till arbete, säger hon.

Alliansen

Fortfarande skiljer sig partierna mycket åt både när det gäller skattesänkningar och ersättningsnivåer.

- Det finns olika förslag i Alliansen. Varje parti måste släppa något och jag ser olika lösningar, säger Olofsson och nämner centerns förslag om 70-procentiga ersättningsnivåer för personer som inte har något försörjningsansvar.

"Vi ska kunna lita på att skyddsnätet finns där när vi behöver det, men inte vira in oss i det till vardags", sade hon i talet.

Stämmans beslut är, enligt Olofsson, ett sätt att "göra inspel" till arbetet inom de gemensamma borgerliga arbetsgrupperna. Hon lyfter fram ett antal områden som är särskilt viktiga för centern: jämställdhet, miljö-tillväxt och den regionala dimensionen.

Fakta/ centerstämman

Lillemor Idling/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter