Orkanen Wilma dränkte Cancun

Publicerad:
Uppdaterad:
Semesterorten Cancun översvämmandes och tusentals turister och invånare tvingades att söka skydd undan orkanen Wilmas framfart.
Foto: JOSE LUIS MAGANA/AP
Semesterorten Cancun översvämmandes och tusentals turister och invånare tvingades att söka skydd undan orkanen Wilmas framfart.

Cancun

Orkanen Wilma orsakade på lördagen stor förödelse i de mexikanska badorterna Cancun och Playa del Carmen

Wilma slog till mot Mexikos karibiska kust på lördagen och förstörde hem och översvämmade semesterorter vid havet på sin väg över Yucatánhalvön.

Vid lunchtid svensk tid hade Wilma nedgraderats till kategori 3 på den femgradiga orkanskalan med vindhastigheter på uppemot 54 meter per sekund, meddelade Reuters. När orkanen senare under dagen nådde Florida Keys nedgraderades den till 2.

Ovädret var dock fortfarande så kraftigt att det fällde träd och rev ner hustak. Tusentals turister och invånare i området tvingades att söka skydd i skyddsrum, hotell, skolor och hem.

– Taket på Cancuns sjukhus har rasat in, byggnaden är helt förstörd liksom resten av den här stan. Jag fattar inte hur man ska kunna bygga upp det här igen, det är helt overkligt, säger Vahdat Zehtab som tillsammans med ytterligare tre svenskar befinner sig på ett hotell mittemot sjukhuset.

Översvämningar

Under natten drabbades staden inte bara av den kraftiga blåsten och regnet – även en uppemot åtta meter hög flodvåg slog in över den populära turistortens stränder. Vattnet forsade in över Cancun och svåra översvämningar rapporteras från delar av staden.

– Vissa rum är helt fyllda av vatten, vi täppte till så gott det gick under dörren så vårt rum har klarat sig ganska bra även om allt är blött, säger Vahdat Zehtab.

Sveriges ambassadör i Mexico City, Ewa Polano, flög på lördagskvällen till det staden Mérida, tre timmars bilfärd från Cancun.

67 svenskar i ormådet

Ambassaden har uppgifter om att 37 bofasta svenskar samt 30 turister befinner sig i området. Många av dem har tagit sin tillflykt till just Mérida. Så vitt andra ambassadsekreterare Ann-Louise Christiansson vet har alla turister som bodde i Cancuns hotellzon erbjudits evakuering till säkra områden.

Det mexikanska civilförsvaret beskrev badorten Playa del Carmen, strax söder om Cancun, som ”förstörd”.

Minst tusen bostäder i den lilla staden uppges vara svårt skadade. En talesman för civilförsvaret sade på telefon att staden står under vatten och att alla kraftledningar har slitits ned.

Långdragen orkan

Wilma rör sig mycket långsamt och väntades först på söndagen börja röra sig nordost ut över Mexikanska golfen och upp mot Florida i USA.

Det amerikanska nationella orkancentret i Miami trodde att orkanen kan komma att försvagas när den rör sig in över land, men att den förblir ”extremt farlig”.

Orkanen har skördat åtminstone ett dödsoffer, rapporterar Reuters. Det var en 33-årig kvinna i Cancun som enligt myndigheterna dödades av en elektrisk stöt när hon förberedde sig för orkanens ankomst.

Wilma är den tolfte orkanen i regionen i år.

TT-AFP

Publicerad: