Roche släpper medicin mot fågelinfluensa

NYHETER

Läkemedelsjätten låter andra tillverka Tamiflu – för att öka produktionen

Det schweiziska läkemedelsföretaget Roche är redo att låta andra tillverka läkemedlet Tamiflu, det enda kända läkemedel som verkar mot den fruktade fågelinfluensan.

- På det här sättet gör vi det möjligt att öka produktionen av Tamiflu och därmed hjälpa konsumenterna, säger Elisabeth Gottfridsson, produktchef på Roche i Sverige till TT.

Sedan nya larm om att fågelinfluensan spridit sig till Europa har Roche öppnat för att låta andra bolag tillverka läkemedlet, som annars hotar att bli en bristvara runt om i världen. Bland annat från FN har företaget uppmanats att visa tillmötesgående i patentfrågan.

Lägger upp lager

Enligt företaget har ett 40-tal länder redan beställt stora mängder Tamiflu av rädsla för att en pandemi ska bryta ut.

- Världshälsoorganisationen har rekommenderat att man lägger upp beredskapslager som räcker för att behandla cirka 25 procent av befolkningen. Storbritannien är ett av de länder som bestämt sig för att följa den rekommendationen, säger Gottfridsson.

Sverige har beställt Tamiflu som räcker för att behandla cirka sex procent av befolkningen.

Roche har patent på Tamiflu och har sedan 2003 fyrdubblat produktionen, men har inte på egen hand möjlighet att klara efterfrågan, trots att man på tisdagen fick klartecken att öppna ytterligare en tillverkningsanläggning i USA.

- Vi är beredda att diskutera licenstillverkning med alla privata tillverkare och regeringar som kontaktar oss, säger Gottfridsson.

Blir inte fritt

Kravet är att samarbetspartner ska kunna tillverka stora kvantiteter av medlet och att man klarar att garantera de kvalitetskrav på produkten som Roche har.

- Det är alltså inte frågan om att lämna ifrån sig patenträtten, men vi vill samarbeta med flera, säger Gottfridsson.

Att starta tillverkning av Tamiflu är inte gjort i en handvändning.

- Att ställa om för produktionen tar från ax till limpa cirka ett år.

Tamiflu biter på alla former av influensavirus, men ges bara till den som insjuknat eller deras anhöriga i förebyggande syfte.

- Men det ger inget långvarigt skydd och är inget vaccin, säger Gottfridsson.

Virusexperter har också varnat för att överanvändning skulle kunna leda till att viruset blir resistent mot preparatet.

Anders Lignell/TT