Största jaktlyckan: en kunglig muffins

NYHETER

Johan Hakelius på pass - när kungen bara fällde en halv älgkalv

1 av 2 | Foto: Kungen hade ingen jaktlycka den här dagen. Men han hjälpte en kamrat att få stopp på en kalv. Laget lyckades fälla nio älgar under förmiddagen. Aftonbladets utsände antecknar.

Jag står i ett ogästvänligt landskap omringad av hålögda, svultna människor som försöker värma sig över en öppen eld. De spanar nervöst omkring sig. En hund skäller någonstans i närheten. Mullrande jeepar stryker förbi. Då och då hörs skottlossning.

Så här, tänker jag, är livet som reporter. I Irak, Somalia, Sudan och -vilket det handlar om just denna gång - vid pressens uppsamlingsplats vid Rågåstjärn i Bergslagen. Vi väntar alla på att få en kort glimt av HM Konungens älgjakt. En baggis, kanske ni säger, men detta kan bli spännande:

Karl XII påstås ha kopplat av genom att fånga björnar i nät och slå ihjäl dem med knölpåk. Drottning Elizabeth har setts ta livet av fasaner med en käpp. Vem vet vad vi kan vänta oss?

Drevkedjan kommer först, i en blå turistbuss. Sedan följer själva jaktlaget, 17 direktörer, friherrar, grevar, ekon. dr. h.c., ståthållare och generaldirektörer i ordentligt numrerade fyrhjulsdrivna. De har under förmiddagen fällt 9 älgar - fem tjurar, en ko och tre kalvar - och nu är det dags för lunch.

Här är en fråga många av er säkert undrar över: Vad serveras till lunch vid kunglig älgjakt? Kapuner? Helstekt svan? Älgstek med smörslungad skogssvamp på en spegel av lingonconsommé? Rätt svar är kyckling- och chorizogryta med lättöl. Dock ur koppargryta och med blandade rökverk till kaffet. Djupa skratt rullar ut under gröna, alpliknande hattar. Jaktlagets medlemmar har den där friska röda hyn och klara blicken som bara en dos vildmarksliv, eller möjligen en mycket lyckad kräftskiva, ger.

Och nu, äntligen, är det vår tur.

Kungens slips pryds av stiliserade änder. På fötterna rejäla jaktkängor.

Någon älg har Hans Majestät inte fällt under förmiddagen, men han har hjälpt en jaktkamrat att få stopp på en kalv. Hur många älgar har kungen fällt genom åren? Hur vill kungen ha sitt älgkött anrättat? Vad är viktigast med jakten - naturupplevelsen eller umgänget? Kungen svarar artigt på alla frågor. Han väger en aning på hälarna. Själv vill jag veta vad kungen tänker på, när han sitter ensam på sitt pass.

"Planering, vänner och bekanta, tal man ska hålla, vad man ska göra på semestern."

Efter ett tag harklar sig kronojägare Jan Ericson. Tidsschemat är strikt.

"Det är skönt med en dag för sig själv", hinner kungen säga. Sedan lotsas han in i en Mitsubishi Pajero och far iväg mot nästa pass.

En journalistkollega rafsar åt sig en överbliven muffins från lunchbordet.

"Kungen höll i den, men lade tillbaka den", påstår han.

Det är sådana kickar vi jaktkorrespondenter lever för.

Johan Hakelius