– De flesta fixar nån som köper ut

NYHETER

Lätt för 16-åringar att få tag i sprit

Ungt vals nätfråga visar att de flesta mellan 16 och 18 dricker alkohol – även om de inte får.

Bara en fjärdedel svarar att de inte dricker alls.

Var tionde kille säger att han själv kan köpa ut på Systemet.

De flesta 16-åringar får sin alkohol från Systembolaget. Hälften av tjejerna och en fjärdedel av killarna uppger att de fixar någon som köper ut.

– Det vanligaste sätten är fortfarande att fråga antingen en lodis utanför Systemet eller någon polares polare som nyss fyllt 20, de är mer benägna att köpa ut eftersom de kommer ihåg hur det är att försöka få tag på alkohol, sager Silvio Rossi som är fältassistent på Norrmalm i Stockholm.

Mer smuggelsprit

Svartspriten blir dock vanligare. Var femte kille och var tionde tjej uppger att de köper smuggelsprit.

– Ungdomarna kommer alltid på något sätt att få tag i alkohol. De har kontakter. I år uppger de flesta som vi frågat att de köpt smuggelsprit. Förr frågade man någon utanför Systemet men i år har polisen, föräldragrupper och socialen haft förebyggande insatser för att stoppa den langningen, säger Paula Liljeberg som är chef på Maria Ungdom i Stockholm. Det är en sjukhusmottagning för dem under 18 som är så berusade att de nästan är medvetslösa och behöver läkarhjälp.

Internet

Bara ett fåtal köper alkohol via internet, och hembränt är inte alls lika vanligt som för tio år sedan. Men nästan var tionde pojke uppger att de köper sin alkohol själva på Systembolaget.

– Jag betvivlar att den siffran stämmer, vi har ett företag som testar oss flera gånger om året med 20-23-åringar som kommer in och köper. Vi kollar leg på drygt 90 procent av dem. Men det är klart att någon kan slinka igenom, särskilt om de ser mycket äldre ut än de är, säger Lennart Agén, informationschef på Systembolaget.

I åldrarna 13–15 är det en mycket större andel som svarar att de inte dricker alls – hälften av killarna och ännu fler bland tjejerna. En fjärdedel fixar någon som köper ut. Smuggelsprit är inte alls lika vanligt.

Läs artiklarna om ungdomsfylleriet

Läs också:

DEL 3: Hur får du tag i din alkohol?

Karin Abrahamsson ([email protected])