Måttligt solande minskar cancerrisk

NYHETER

Sol på blekt skinn ökar risken för cancer.

– Njut av vårsolen men gör det försiktigt och var noga med att skydda barnen, säger cancerspecialisten Jan Lapins.

Sverige ligger i världstopp jämsides med Norge när det gäller ökningen av svår hudcancer (malignt melanom) och andra former av hudcancer, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Varje år drabbas cirka 1600 svenskar av cancern som orsakas nästan uteslutande av solen. Den grundläggs i unga år och tar många år på sig att utvecklas. Men det finns en tendens att kurvan planar ut.

Skälet är att man inriktar sig också på att minska cancern hos nästa generation enligt Jan Lapins, överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vuxnas attityder är svåra att ändra när de gäller eget solande, men det har visat sig vara lättare när det gäller vuxnas vilja att skydda sina barn. Det kommer att få stort genomslag om några decennier, säger han.

På måndagen genomförs den årligt återkommande Melanoma Monday som är ett samarbete mellan hudläkare inom EU för att förebygga cancer. Då erbjuder flera av landets större hudkliniker tid utan remiss för att undersöka hudförändringar och födelsemärken. Men främst är Melanoma Monday ett sätt att sprida information och öka medvetenheten, enligt Lapins.

TT