Magnus är trött på pastasallad

1 av 2 | Foto: Caroline Hainer
Magnus Carlsson, caféchef på Nitty Gritty Café
NYHETER

Efter att ha bannlyst paninis och pastasallader från menyn kammade Magnus Carlsson och hans Nitty Gritty Café hem en gulddrake. Hellre exotiska grytor och hemlagade småkakor om Magnus får bestämma.

Längst in i Nitty Grittys butik finns en liten caféhörna. Där kan man både fika och äta, men menyn är ingen vanlig cafémeny. Stora mackor och pastasallader är bannlysta.

- Inte för att det är något fel på dem, säger caféchefen Magnus Carlsson, men det är ganska trist.

Han serverar hellre exotiska skapelser som macaroni & cheese, väldoftande grytor och soppor till sina gäster, och det har gett resultat.

- Det har blivit efterfrågan på vår mat, vi har en större meny nu. Sötpotatisgrytan är väldigt populär.

Det började som en hobby, lite i det tysta. Magnus har alltid tyckt om att laga mat, baka och experimentera i köket. Peter Åsbrink på Nitty Gritty kände han sedan gammalt och när denne började prata om planerna på ett café i butiken kände Magnus sig kallad.

- Jag hade också gått i caféplaner. Så då kom det fram att jag var intresserad.

Caféet är litet men genomtänkt och välbesökt. Magnus förklarar varför.

- Här har vi inget pre-fab eller färdiglagat som på många andra ställen. Vi tillagar allting själva, och vi försöker ha lite annorlunda saker på menyn, så vårt utbud skiljer sig nog från mängden. Sedan är många av rätterna uppbyggda så att man kan välja den som antingen som vegetarisk eller med kött/fisk vilket gör att de flesta alltid kan hitta något på menyn.

Den visar sig bland annat i utbudet av kakor. Magnus bakar allting. Helst farmors våffelkakor, det är ett gammalt familjerecept.

- Jag är uppväxt med hembakat. Och jag tycker att det är bättre med småkakor bakade med riktiga ingredienser än stora, sockriga produkter som muffins och jättekanelbullar.

Småkakorna ligger i prydligt uppradade glasburkar, som i en godisaffär. Estetik är viktigt i Nitty Grittys koncept. På en hylla står Andy Warhols Campbellsburkar på rad. Den mjuka banan- och chokladkakan visar upp sig under en glaskupa. En liten granatäppelkaka brukar också våga sig dit.

- Det är lite gammeldags kanske, säger Magnus. Men det är bättre att unna sig något litet men riktigt än något stort och maffigt.

Här finns Magnus farmors kakor

Foto: Caroline Hainer
Farmors recept på våffla.

Caroline Hainer, Allt om Stockholm