”Poteket” utmanar Apoteksmonopolet

NYHETER

Tar hem mediciner från Estland - billigare för konsumenten

Nu får statliga Apoteket konkurrens - från Estland.

Apotekets förra vd Arne Björnberg startar snart en förmedlingstjänst av billigare baltiska läkemedel.

– Vi kommer att ge en bättre service än vad statsmonopolet gör, säger Björnberg.

Arne Björnberg lämnade apoteket 1998, på grund av samarbetsproblem.

Nu nöjer han sig med bara en partner i det nystartade företaget Poteket. Affärsidé: Förmedla billigare läkemedel per post från en grossist i Estland.

– Apotekets egen fjärrservice drogs igång redan under min tid som vd. Men jag tänkte aldrig att det skulle kosta 125 spänn för att få medicinen hem, säger Arne Björnberg, till aftonbladet.se.

– Vi kommer bara att ta mellan tolv och 15 kronor, portopriset för ett inrikespaket.

Men får man göra så här med tanke på Apotekets monopol?

– Vi säljer inte läkemedel, vi bara marknadsför en tjänst. Vi sköter betalningen till det estniska apoteket och ser till att subventionssystemet fungerar.

Så här kommer det att gå till: Den svenske läkaren skickar ett elektroniskt recept i ett förtryckt svarskuvert till samarbetspartnern i Estland. Sedan kommer läkemedlet hem i brevlådan

Kroniska sjukdomar

Högkostnadsskyddet kommer gälla precis som på Apoteket och gruppen som man främst riktar sig mot är äldre och människor med kroniska sjukdomar.

– Det här är inte lämpat för akutmedicin. Då är det bättre att uppsöka ett apotek i Sverige och få rådgivning. Men den som hämtar sin 15:e astmainhalator är inte i samma behov av råd, säger Arne Björnberg.

Flera landsting har också visat intresse för att köpa billigare mediciner från Estland.

Hur stora tänker ni bli?

– Vi räknar inte med någon jätteandel av marknaden. Vi är nöjda med att vi får några enstaka procent. Det räcker, för varje procent av den svenska läkemedelsmarknaden är värd 250 miljoner kronor.

Varför har ni valt namnet Poteket?

– Det blir så vackert om man sätter ett "snabel-a" före.

Juridiska analyser

På statliga Apoteket tar man hotet om konkurrens från sin förra vd med ro.

– Det juridiska läget kring det han tänker göra är inte klarlagt än. Läkemedelsverket kommer att göra en prövning om det här står i strid med svenska läkemedelslagstiftningen. Vi gör också egna juridiska analyser av det här, säger Apotekets nuvarande vd Stefan Carlsson, till aftonbladet.se.

Tyder inte det på att ni ändå känner viss oro?

– Vi är inte ett smack oroliga. Vi är ett så starkt sammanhållet system. Det här initiativet är bara det första i raden av liknande som väntas komma.

Johanna Melén