Bosnisk polis: Svensken skulle bli självmordsbombare

NYHETER

Den terrormisstänkte svensken i Bosnien skulle bli självmordsbombare. Det misstänker polisen i Sarajevo. Polisen i Danmark grep på torsdagen fyra män som ska ha samarbetat med honom.

– I den lägenhet där han bodde beslagtogs bland annat en video, där svensken och den andre killen ber Allah om förlåtelse, därför att de kommer att spränga sig själva i luften, säger journalisten Mirsad Fasic vid veckotidningen Slobodan Bosna i Sarajevo.

I sitt senaste nummer skriver tidningen, som stödjer sig på källor inom polisen, att svensken och den turk som också sitter häktad hade bott i Sarajevo i en månad och flyttat mellan tre lägenheter. Förutom videon fann polisen vid husrannsakan också 30 kilo sprängmedel, ett bälte för självmordsbombare och vapen.

– Men vad målet för en självmordsbombning skulle vara vet polisen inte, säger Mirsad Fasic.

Från Västsverige

Den bosnier som hyrt ut den senaste lägenheten greps också för en dryg vecka sedan, men har släppts och är inte längre misstänkt.

Den 18-årige svensken kommer från en stad i Västsverige, där han har varit skriven sedan i somras. Han ska vara född i Serbien och ha kommit med sina föräldrar till Sverige i början av 1990-talet.

Slobodan Bosna skriver att det var svenska Säpo som satte den bosniska polisen på spåret. Det enda Säpo vill bekräfta är att det handlar om en 18-årig svensk i bosniskt häkte.

– Utöver det gör vi inga kommentarer, säger informationssekreterare Jacob Larsson, som därmed inte heller vill säga om det inletts någon förundersökning i Sverige mot 18-åringen eller om han haft kontakter med de terrormisstänkta i Danmark.

Dessa, en dansk medborgare och tre från länder i Mellanöstern, är mellan 16 och 20 år.

– Enligt min fasta övertygelse är det styrkta misstankar om att de var i färd med att planera en terroraktion, säger polismästare Jörn Bro i Glostrum till nyhetsbyrån Ritzau.

Självmordsattentat

Terrordådet skulle enligt polisen utföras ”på en plats i Europa och inom en nära framtid”. En del av det beslagtagna materialet pekar på att det skulle bli ett självmordsattentat. Tipset till polisen ska ha kommit från Bosnien och enligt Jörn Bro finns det nära band mellan den häktade svensken där och de fyra i Danmark.

Efter att först ha undanbett sig kontakt med svenska ambassaden i Sarajevo tog 18-åringen i onsdags emot konsulär personal. Vid samtalet diskuterades inte misstankarna mot honom. Han har fått en bosnisk försvarsadvokat. Denne vill enligt ambassaden inte tala med några medier.

Häktningen från förra fredagen gäller 30 dagar. Därefter kan han omhäktas under ett halvt år innan åtal måste vara väckt.

Leif Svensson/TT