Nyheter

Därför friades Hagamannen från en av våldtäkterna

NYHETER

15-åringens utpekande räckte inte

Ord stod mot ord.

Den då 15-åriga flickan förlorade.

I ett fall vann Niklas Lindgren mot rätten och friades från våldtäkt.

Förstörda bevis och ett publicerat foto ligger bakom tingsrättens bedömning.

Den 1 december 2000 våldtogs den 15-åriga flickan på väg hem från en kompis. Det är alla överens om. Men tingsrättens ledamöter är inte helt övertygade om att det var Niklas Lindgren som begick gärningen. Trots att mycket talade för:

Lindgren var på en personalfest inte långt från platsen. Under tiden för våldtäkten tog han en promenad i området. Han har själv ritat en karta över hur han gick.

Sättet som våldtäkten utfördes på stämmer överens med Hagamannens tidigare tillvägagångssätt.

Flickan kunde också ge en tydlig beskrivning av gärningsmannen. Bland annat har hon berättat om den rosa skjorta mannen hade på sig. En liknande skjorta har hittats i Lindgrens garderob.

Bevis förstördes

Våldtäkten på den 15-åriga flickan kopplades aldrig samman med Hagamannen och för två år sedan förstördes den tekniska bevisningen som fanns. Hår och fiber som polisen säkrat från flickans byxa och jacka hamnade bland brännsoporna eller i papperstuggen.

Kvar fanns ett fotspår i snön och flickans minnesbilder.

De minnesbilderna väcktes till liv igen i samband med att Niklas Lindgren greps i mars i år. I samband med gripandet publicerades en bild på den då misstänkte Lindgren i en del medier. När kvinnan fick se bilden kände hon genast igen Niklas Lindgren som den man som våldtog henne för flera år sedan.

Ingen fotokonfrontation

Men tingsrätten menar att det inte kan uteslutas att kvinnan påverkats av uppmärksamheten kring Hagamannen ”och mer eller mindre omedvetet kommit till den uppfattningen att det är den s.k. Hagamannen som överfallit även henne”, står det i domen.

Tingsrätten påpekar också att någon fotokonfrontation aldrig genomfördes – efter medias publicering av Lindgrens bild skulle en sådan ha varit meningslös.

Tingsrätten menar att det är troligt att 15-åringen våldtogs av Niklas Lindgren – men man är inte 100 procent säker.

Läs mer:

Johanna Melén

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter